Обявиха бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11 август бедствено положение в общината заради африканската чума по свинете в промишлената ферма в село Българско Сливово. Започна умъртвяването на 17 500 животни. В кампанията се включва и военното поделение в Белене.

Огнището на чума в свинекомплекса в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли. Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания днес на Общинската епизоотична комисия.

 

„Вече започна операцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата, там, където трябва да бъдат загробени. Искаме помощ от поделение 28880 гр. Белене, с което да се осигури специализирана техника, тъй като това са много животни, за кратко време трябва да бъде унищожено и ликвидирано огнището. Ще бъде търсена помощ от държавата относно терена за загробване, относно неговото почистване. Ще е необходима изключително много техника. Това са много животни, които трябва да бъдат загробени. Процес, който изключително много затруднява ситуацията и ние трябва да действаме много организирано, адекватно и бързо, за да можем да приключим“, съобщи за БНР кметът на Свищов Генчо Генчев.

Отменят се всички масови мероприятия в Свищовско, спира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за затягане на контрола по превоз на животни. По-рано Генчев увери, че домакинствата в общината са унищожили домашните си прасета. /БГНЕС