Социоложката Евелина Славкова от Сапарева баня: Протестите изтласкаха „Атака” на върха, 500 000 подписа са нужни за отзоваване на калпави депутати, общински съветници и кметове

Filed under: Общество |

Предстоят битки за шеф на ОбС в Благоевград и за кметския стол в Гърмен, след като Даниела Савеклиева и Ахмед Башев влязоха в парламента  

Хората в Сапарева баня живет тежко и бягат в чужбина, за да издържат семесйтвата си, държавата трябва да насърчава инвестициите в малките градове

Евелина Славкова е родена през 1989 година в Сапарева баня.  Звършила е Националната хуманитарна гимназия ”Св. св. Кирил и Методий” през 2008 г.  В Софийския университет „Св. Климент Охридски”  завършва социология. В момента следва магистратура „Политически мениджмънт“ в Алма матер, а амбицията й е да изкара докторантура в чужбина. Казва, че задължително след това ще се завърне в България.

В момента Евелина Славкова работи в Института за модерна политика и прави авторитетни политически анализи и коментари  в пресата. Как един млад социолог би коментирал отминалите предсрочни парламентарни избори? Отговорът в следващите редове.

– Госпожице Славкова, как бихте коментирали последните предсрочни парламентарни избори?

– Предсрочните парламентарни избори са изпъстрени с парадокси и повдигнаха много въпроси, които трябва да получат своите отговори. Един от въпросите, който всички си задават, е логични ли бяха изборните резултати? Разбира се, трудно може да се отговори еднозначно. От една страна, изборните резултати са нелогични, защото е много отчетливo противоречието, че ГЕРБ отново е първа политическа сила, а няколко месеца по-рано тяхното правителство подаде оставка след масовите улични протести. Ако отговорим с да, тоест че са логични, това може да отдадем на властовите ресурси, политическата апатия, която все по-осезаемо се чувства. Това, което се случи на тези избори, е, че от  парламента излезе т.нар. „автентична“ десница. Това би имало и оздравителен ефект за нея, спомагайки за нейното реформиране и откриването на нова идеологема, на която да стъпят. Като обобщение мога да кажа, че за съжаление на тези избори не спечели българският народ.

– Защо според Вас избирателите отново се довериха на ГЕРБ?

– Защо се довериха отново на ГЕРБ, това е въпрос, чийто отговор аз много искам да разбера. Тук отново няма еднозначен отговор. Това е пирова победа. Ниската избирателна активност мобилизира твърдите електорални ядра, а хората, които се колебаеха, изобщо не отидоха да гласуват. Има една много хубава мисъл и много показателна – лошите политици се избират от хора, които не отиват да гласуват.

– Защо?

– Политическата апатия, настроенията, че нищо не може да бъде променено, накара хората да не отидат пред урните. Моите очаквания бяха, че  февруарските протести ще доведат до промяна в политическото поле, но за съжаление не доведоха до необходимата  промяна в българския политически живот.  Мнозина смятаха, че на тези избори хората ще накажат големите политически партии, но наказаните бяха най-вече малките политически субекти.

– Това не е ли вид отрицателен вот – масовото негласуване на хората?

– За съжаление този отрицателен вот не спомогна за голяма промяна по отношение на политическите играчи. Българските избиратели искаха промяна, искаха да се промени партийното статукво, резултатът вече е ясен на всички. Още в самото начало е много ясна нестабилността на правителството, но и социалната ситуация е нестабилна, защото отново ще дойде зимата и хората отново ще бъдат изправени пред невъзможността да платят своите комунални разходи. Това ще рефлектира върху новото правителство. Затова, независимо от конфигурацията му,  управляващите трябва да имат ясното съзнание, че проблемите на хората не са решени с избирането на ново правителство и са необходими ясни управленски действия в търсенето на решения.

– Госпожице Славкова, как бихте коментирали резултатите в Благоевград, Кюстендил и Перник?

– За първи път 1-ви многомандатен избирателен район в Благоевград има 11 мандата. От тях ГЕРБ получиха 5 мандата, БСП 3, ДПС 2, „Атака” 1. От Благоевград влиза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. ОбС – Благоевгарад ще си избира нов председател, защото досегашният – Даниела Савеклиева, стана депутат. Същото се отнася и за досегашния кмет на община Гърмен Ахмед Башев. Но там ще се проведат предсрочни кметски избори. Дългогодишният депутат Яне Янев остана зад борда. Коалиция за България взе три мандата, каквито бяха и предварителните очаквания. Твърдите електорални ядра на двете големи партии упражниха правото си на глас. „Атака” взе един мандат, но водачът на листата Илиян Тодоров избра да влезе от Кюстендил. В Кюстендил резултатите са както в национален мащаб. Мая Манолова отново е депутат от този регион. КБ вкарва още един депутат. От Перник за пореден път като депутат влиза Ангел Найденов.

– Как бихте коментирали пробива на „Атака” на тези избори? Въобще представянето на националистическите партии. Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки бе водач на листата за Благоевград.

– „Атака”  направи интересен пробив.

Ако говорим за Кюстендил, за първи път „Атака” има депутат от този  регион. Подкрепата за „Атака” – просто това бе логичният отговор  на протестите през зимата. Протестите бяха хранителна среда за националистическата партия. Още през ноемеври ИМП в своите социологически изследвания прогнозира влизането на „Атака” в парламента, а по време на протестите и останалите социологически агенции го потвърдиха. Националистите като цяло набраха сила в Европа. Световната криза накара традиционните партии да изпитват все по-голяма трудност да се справят в предизвикателствата, които ежедневно ни засипват.

Други политически формации, които не успяха да влязат в парламента като РЗС, „България на гражданите”, десните партии,  не успяха да убедят хората, че те са алтернативата, която хората искат. Ако продължим с темата за националистическия вот – ВМРО получи 1,9% , Национален фронт за спасение на България малко под 4%, което показва, че потенциалът на такъв тип формации, особено в една нестабилна политическа, социална и икономическа обстановка, расте.

– Депутатът Илиян Тодоров предпочете Благоевград пред Кюстендил, Цветан Цветанов избра Благоевград пред Велико Търново. Това не е ли един вид подмяна на вота на избирателите?

– Да, може и така да се тълкува. Трябва да се помисли по този въпрос. Защо не и за броя мандати на определен политик. Така както е за мандатите на президента. Той е ограничен в два мандата. БСП заложи на много нови лица в настоящата кампания, без да се лиши и от утвърдени имена. Преди 4 години и ГЕРБ заложи на нови лица – от 119 депутата едва 1 беше втори мандат. Новите лица могат да имат солиден опит, преди да се впуснат в политиката. Относно младите – младостта не е порок, просто трябва да се намери точният баланс.

– Някои среди предлагат възможност за отзоваване на депутати, други искат възможности за по-голяма тежест на референдумите. Каква е Вашата позиция по въпроса?

– Възможността за отзоваване на депутати, кметове и общински съветници е много важен механизъм, който дава наистина право на гражданите да контролират „калпави“ политици. Такива механизми съществуват в някои от най-развитите съвременни демокрации. Те са част от триадата на пряката демокрация: гражданска инициатива, референдуми, отзоваване. Относно референдумите – те също са съществено важни за граждански контрол. Давам пример с Швейцария, където четири пъти в   годината се свикват референдуми по разнообразни теми: от това какви лампи да бъдат поставени някъде до това дали да се забрани тютюнопушенето. Важно е, за да се развие този механизъм в България, да се намали броят на подписите, с които да се иска свикване на референдум. Сега е необходимо да бъдат събрани валидни 500 000 подписа. По време на протестите се чуваше много често искането за намаляване броя на депутатите. С възможност за отзоваване на депутати ще се обезсмисли искането за намаляването на броя им. Не е важно колко са депутатите като бройка, а каква работа вършат. Необходим е реален граждански контрол, който да ограничава риска да бъдат обслужвани интересите на олигархията, монополите и силните на деня.

Гражданските организации искаха свои депутати, накрая не можаха да се разберат.

–  И с право. За съжаление протестиращите нямаха време да се консолидират, оставката на г-н Борисов им изигра лоша шега и те потънаха. Дали ще чуем за тях отново, зависи от много обстоятелства. От друга страна, гражданските листи, каквато бе листата на Движение „Модерна България“, направи сериозна заявка и определено ще развие своя потенциал.

– На последните избори десните партии не можаха да преминат 4-те процента.

– Да, вече споменах, че „автентичните“ десни излязоха от парламента и сега ще проследим дали изобщо ще напуснат политическия живот, или ще се реформират. Много партии останаха извън парламента, но все пак политически живот има и извън него, как и кой ще бъде извънпарламентарната опозиция, ще наблюдаваме оттук нататък.

– Във вторник е първият работен ден на 42-рото народно събрание. Как виждате работата на този парламент? Ще се създаде ли правителство, или ще се отиде на предсрочни избори?

– Разглежданите сценарии са многолики, за съжаление това, което основно ги обединява, е заключението за едно нестабилно правителство. Не бива да се изключва възможността за нови избори. Потенциалът на протестите не е изчерпан, проблемите са видни и напират, а и с усложнената сама по себе си политическа обстановка не се знае какво може да се случи и дали няма да доведе до нов предсрочен вот.

–         В края на нашия разговор искам да коментирате една болезнена тема – има ли бъдеще за младите хора в България? И възможно ли е малките градове да се развият?

–         Сам я окачествихте в своя въпрос като болезнена и с право. Все повече млади хора отиват в чужбина, за да търсят по-добър живот, по-добро образование и перспективи за развитие. Но въпреки цялата черногледа картина смятам, че младите хора имат бъдеще и могат да открият своята реализация и тук. Необходимо е държавата да поеме своята отговорност и чрез действия да ограничи тази миграция на млади хора.

Относно малките градове – няма невъзможни неща, но на думи няма как да се получи. Аз съм от малък, но изключително красив град и знам, че хората живет тежко, отиват да работят в чужбина, за да гледат семействата си, това е една изключително важна тема и смятам, че държавата трябва да насърчава инвестициите в малките населени места, за да спомогне тяхното развитие.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1. Евелина Славкова

2. Яне Янев

3.Илиян Тодоров

4. Цветан Цветанов

5. Ангел Найденов

6. Бойко Борисов

7. Даниела Савеклиева

8. Мая Манолова

 

 

 

Икономическият полицай Мутафчи...
ЗАД КУЛИСИТЕ: Актрисата от дуп...
Кметът Владимир Георгиев разве...
Явор Попов и Радостина Демирев...
Откриха археологическия музей ...