Орешарски: Ще осигурим допълнителни 35 млн. евро за общините

Filed under: Актуално от днес,България |

Би ми се искало да има коледни добавки за пенсиите, но още е рано да правим обобщение за изпълнението на тазгодишния бюджет, заяви премиерът

 

239-19-01-0134617001380873492_2560_600x458В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие, която е основен спонсор на ФЛАГ. Ще осигурим допълнителни 35 млн. евро, които ще бъдат изцяло на разположение на фонда за новия програмен период.

Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с областния управител и с кметовете от област Търговище.

„Ангажирани сме с този проблем“, отбеляза премиерът в отговор на въпрос за ситуацията с водоснабдяването в Омуртаг. Освен тази тема по време на срещата с представителите на местната власт бяха обсъдени проблемите в отделните населени места, фискалната децентрализация, възможностите за по-голяма финансова автономност на местните власти. Дискутирано е било усвояването на еврофондовете и собствеността върху някои обекти на централни ведомства, които са важни за развитието на отделните населени места, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът изтъкна, че вероятно част от по-общите по характер проблеми ще се разискват и в Албена на голямата среща на Сдружението на общините, на която той също ще присъства. „В проектобюджета за следващата година предвиждаме икономия на текущата издръжка, което предполага и оптимизиране на административни структури. Това в никакъв случай не означава механично 10%“, каза още министър-председателят. Той поясни, че процентът за ведомствата ще е различен.

Би ми се искало да има коледни добавки за пенсиите, но още е рано да правим обобщение за изпълнението на тазгодишния бюджет, заяви премиерът Пламен Орешарски, който направи кратко посещение в Шумен. Добавките не се планират, така че се разчита на добро изпълнение. Срещата с кметове и народни представители от Шуменска област бе много ползотворна, подчерта премиерът. Обсъдени са широк кръг от проблеми, сред които тези за водния сектор и пътната инфраструктура, сериозно стоящи и в Шуменска, и в съседните области. Дискутирани са и специфични за отделни населени места въпроси, като достъпа до здравеопазване и функционирането на Спешна помощ, сграден фонд, собственост на централни ведомства, който може да се ползва за смекчаване на част от проблемите, довършване на старческия дом в Шумен и др.
За министър-председателя са важни личните контакти, за да се установи диалог с местната власт на база на разбирането, че кметовете са най-близко до хората и бизнеса. „Те най-добре познават проблемите и могат да ни бъдат полезни в тяхното идентифициране и дори да дават препоръки по всички въпроси, които зависят от централната власт”, каза още Пламен Орешарски.

Московски: Фирмите - кандидати...
Прокуратурата иска имунитета и...
Калфин препоръча персонални ре...
Не се разбраха за кабинет на р...
Инженерката във Формула 1 Цвет...