Кметицата на Трън Станислава Алексиева: Обичам романтичните филми и чета криминалета, гоблените са ми хоби

Filed under: Общество |

Жените кметици от Югозапада са интересни и амбициозни жени. Две от тях – Станислава Алексиева от Трън и Даниела Точева от кюстендилското село Таваличево, съвсем наскоро заеха отговорните постове и за първи път ще споделят как се чувстват като управнички и с какво се занимават в свободното си време. Ще ви запознаем и с други две дами кметици – Маргарита Димитрова на дупнишките села Грамаде и Крайни дол, и на кюстендилското Николичевци – Спаска Методиева, които имат доста опит и стаж в кметуването.

Най-важната ми задача е да работя за благото на хората от Трънския край, наболял проблем е концесията на фабриката за минерална вода, която ни дължи 300 000 лв.

12-13 SN1 Aleksieva copyСтанислава Асенова Алексиева е новоизбраният кмет на община Трън. Тя бе избрана на частични избори в края на септември и ги спечели срещу още петима кандидати. Алексиева е родена на 18 юли 1980 г. в Трън. Завършила е висшето си образование в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и е бакалавър по специалността „География“. В момента учи магистратура „Административни практики“ в Софийския университет. Омъжена е, има едно дете – момиче на 12 години. 

 

– Г-жо Алексиева, Вие сте много млада, а се нагърбихте с тежката задача да ръководите община. Кое Ви мотивира? Победихте няколко конкуренти мъже и спечелихте още на първи тур. Как успяхте?

– Вече шеста година работя в общинската администрация. Първоначалната ми длъжност бе секретар на Общинския съвет. След пенсионирането на секретаря на общината се явих на конкурс за длъжността и го спечелих. 3 години работих в ръководния екип на Станислав Николов, от когото научих много за работата с хора и в екип и колко сили и енергия са необходими за успешното развитие на Трънска община. Знаете за негативите, които предизвикаха подаването на оставка от негова страна. Не можех да остана безучастна към това нещо, чувствах се длъжна да продължа пътя, чието начало постави той, а именно – превръщането на Трънско в един развиващ се край с европейски облик. Голяма роля за победата над опонентите ми има това, че през цялото време на предизборната кампания зад мен стоеше не само Николов, но и ръководството на ПП ГЕРБ както на областно, така и на централно ниво. Изключително щастлива съм, че хората ми се довериха и ме подкрепиха. Това е доказателство, че те са доволни от досегашния начин на управление в общината и искат тази линия да продължи. Ще работя за европейското бъдеще на община Трън, ще продължа да работя за благото на хората от Трънския край.

Социален терапевт седна на кметския стол на кюстендилското село Таваличево: 35-годишната Даниела Точева: Работното време на кмета е 24 ч, захващам се с църквата и калните пътищата, покривът на училището тече

12-13 SN2 DanielaTo4eva copyДаниела Точева е най-новият кметски наместник в Кюстендил. Тя заема мястото на Бойко Перянски, дългогодишен управник на село Таваличево, добил популярност с двете гладни стачки за осигуряване на средства за строителството на храма “Св. Параскева” в населеното място. Сред едно от решенията му бе и да не излиза от кметския кабинет, докато не постигне целта си. След близо 1 месец и половина обучение Точева поема поста. Тя е на 35 години, семейна, с две момиченца. Едното е в осми клас, а другото е първокласник. Първата дама на селото е завършила Техникума по конструиране и моделиране в Кюстендил. Записала по-късно и колеж със специалност „Икономика и предприемачество”, с изнесено обучение на пловдивски филиал в Благоевград. Прекъснала по лични причини.

 

– Г-жо Точева, да сте кметски наместник, това е ново поприще за Вас, как се чувствате?

– Това е нещо ново за мен, не съм работила в тази сфера. В началото ми беше много притеснено как ще се справя. Имаше известно напрежение. Да си кмет, е предизвикателство. Аз съм много благодарна на Перянски, който ме напътстваше доста време, отзивчив е и ме въведе в работата.

– Според Вас кметът има ли работно време и място?

– 24 часа трябва да сме на разположение. Кметът трябва да е при хората, близо до тях във всеки един момент и ситуация, телефонът му никога да не е изключен, да откликва, да е отговорен и да реагира адекватно на поставената задача.

 Агрономката на Валери Ненов върти 6 г. кормилото на Николичевци, засуква най-крехките домашни баници

Спаска Методиева е известна като най-устата кметица в Кюстендилско 

12-13 SN3   Spaska_Metodieva copyПерничанката Спаска Методиева навъртя 6 години като кмет на близкото до Кюстендил село Николичевци. Втория си мандат през 2011 г. тя спечели като независима. Любопитното тук бе, че никой от съселяните й не се изправи да й бъде опонент в предизборната надпревара. Спаска се бореше сама със себе си, а зевзеци казваха, че дори и един човек да отиде да гласува, мястото й е сигурно.

Любопитното стечение на обстоятелствата тук е, че над селото е хълмът Спасовица, носещ своето историческо значение, още от Античността. Така е кръстено и селското читалище, на което кметицата е председателка.

Първата дама на Крайни дол и Грамаде Маргарита Димитрова: Обожавам съпруга и семейството си, угаждам им с домашни питки

12-13 SN4  MARGARITA DIMITROVA copyМаргарита Димитрова е една от малкото жени, управляващи населено място в състоящата се от 16 села Дупнишка община. Димитрова е кметски наместник на най-малкото село в общината – Грамаде, състоящо се само от 38 души, и на съседното Крайни дол, където хората са с 10 повече – 48.

Маргарита Димитрова кметува в Крайни дол от 7, а в Грамаде – от 2 години. Зад гърба си има 35 години трудов стаж – като апаратчик в ХФК (сега „Балканфарма”) в Дупница, касиер в бобовдолските мини и «Наркооп» – Дупница.

 

Подробности в печатното издание

 

Снимките:

 

  1. Станислава Алексиева
  2. Даниела Точева
  3. Спаска Методиева
  4. Маргарита Димитрова обича да готви за най-близките си.

 

 

Майсторката на любовните рими...
На благотворителна изложба за ...
Не се стряскайте при думите: Д...
Атакистът Николай Пехливанов б...
Кметът Георги Икономов: Изграж...