Проф. Божидар Димитров предупреждава, че заради подготвяния филм: Скопие ще унищожи битолския надпис, в който племенникът на цар Самуил – Иван Владислав, се нарича „самодържеца български”

Filed under: Общество |

Само смъртта ще ме свали от бойния кон на българщината, очевидно съм от род на багатурите – българските средновековни рицари, шегува се шефът на НИМ

Скопие обяви за средновековен македонски владетел Добромир Хръз, за когото във византийските хроники пише, че е най-противният българин – редовно пиел и биел жена си, а византийските пратеници слагал „в едно буре и ги пускал да плават по река Вардар”.

40-10-81 bojidarПроф. Божидар Димитров е роден на 3 декември1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършва история и археология в СУ „Климент Охридски“ и специализира палеография в Париж и Ватикана. Историк и водещ на телевизионното предаване „Памет българска“, той е министър без портфейл в правителството на Бойко Борисов (юли 2009 – февруари 2011), отговарящ за българите в чужбина. От декември 1994 г. досега с малки прекъсвания е директор на Националния исторически музей. Автор е на над 20 монографии и повече от 200 студии и статии в областта на Българското средновековие. През 70-те години на ХХ век проучва архивите на Ватикана, където в архива на Борджиите попада на част от „История на България“ на Петър Богдан от 1667 г.

– Професор Димитров, не се ли уморихте да водите повече от четвърт век битка в името на България и българщината?

– Няма да се уморя – само смъртта ще ме свали от бойния кон. Очевидно съм от род на багатурите – българските средновековни рицари.

– При проучванията си в архива на Ватикана как попаднахте на Петър Богдан и неговата „История на България” от 1677 г.?

– По най-чист научен начин. В 1975 г. Ватиканът вкара в научен оборот архива на прочутия папски род Борджии. Това става след като е съставен т.нар. аналитичен каталог, в който са описани всички лични и географски имена, споменати в ръкописите. Изкарах всички документи, където има името „България”. И третият ръкопис се оказа със заглавие „История на България”.

– А с какво ви завладя тая шепа земя Македония – обрулена и изпепелена от толкова войни и пожарища?

– Македония е част от България, а аз съм историк, занимаващ се с българската история. Освен с македонската й част, изследвал съм – боя се даже и повече – и историята на Южното Черноморие, на Северозападна България, Чипровци и католиците, Родопите, Източна Тракия. Та в този смисъл, възхищавал съм се и винаги ще се гордея с много личности от българската история, към които мнимите „историчари” от Скопие посягат: и към Георги Войтех, за когото византийски, а не български източници съобщават, че бил от рода на кавханите, което е втората по ранг титла в българската държавна йерархия; и към Добромир Хръз, обявен за средновековен македонски владетел. Именно за него пак византийците пишат, че това е най-противният българин, който са виждали някога в живота си – редовно пиел, биел жена си – византийка, а византийските пратеници ги слагал „в едно буре и ги пускал да плават по река Вардар”. В Скопие не се срамуват да поругаят паметта и на средновековния композитор свети Йоан Кукузел – а е известно, че той написва съчинение, което се нарича „Полиелей на българката”, посветено на неговата майка, тоест майка му е била българка. Каква е връзката му с измислената македонска нация, не е ясно…

40-10-81 Bitolski_nadpis– Напоследък в интернет пространството се появиха публикации, че в града крепост Фризинга в Италия живеят потомци на цар Самуил и че българското правителство през 1956 г., вярно на политиката на Коминтерна, скрива документите. Вашият коментар?

– Не би могло българското правителство да скрие такива документи. По това време вече и Москва, и ние сме скарани с Тито, и по „македонския въпрос” сме на „правилните” научни позиции. Това са години, когато разузнаването ни прави чудеса, за да се сдобие с документи, защищаващи нашите позиции. Най-малкото в 1968 г. щяха да бъдат изкарани на бял свят, когато се започна мощна атака срещу македонизма.

Изглежда всичко това е някаква градска легенда.

– А как ще коментирате съобщенията в Скопие напоследък, че след „Трето полувреме” се подготвя филм и за „македонскиот” цар Самуил?

Подробности в печатното издание                            

Областният управител на Благое...
Перничанката Анастасия Стоилов...
Неразделните братя” на Димитър...
Лидерът на ББЦ в Дупница Коста...
Кметът Владимир Джамбазов отпу...