Административният съдотхвърли жалбата на читалището в Благоевград за барчето, имат си достатъчно зали и не им е работа да се занимават с бизнес

Filed under: Благоевград |

Търгът за кафе-клуба е насрочен за 8 юли, началната цена започва от 1664,71 лева

147-02-01 vasil novoselski11Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на настоятелството на Народно читалище „Никола Вапцаров” с председател Васил Новоселски срещу община Благоевград като неоснователна. Съдът оставя без уважение жалбата на читалището за спиране на заповед на кмета Атанас Камбитов за изземване на кафе-клуба, намиращ се в приземния етаж на сградата. Както „Вяра” писа, Васил Новоселски обяви на специална пресконференция в понеделник, че ще сезира съдебните органи за решение на ОбС за отдаване на търг за наем на кафе-клуба, който се намира в сградата на читалището.

33-01-4444 kmetut Atanas Kambitov copyВ жалбата си до административния съд Васил Новоселски е написал, че намерението на община Благоевград да стопанисва кафенето ще нанесе непоправими вреди на ръководената от него институция и ще попречи на изпълнението на проект „Заедно можем повече” по програмата за подкрепа на неправителствени организации в България. Освен това изземването на барчето щяло да попречи на текущите дейности в читалището.

В мотивите за отхвърляне на претенциите на читалището съдът е записал, че помещението, в което се намира кафе-клубът, не се използва за творческа дейност, каквото е основното призвание на такъв културен институт. За да изпълнява тези си дейности, читалището разполага с достатъчно на брой зали и помещения и общинското решение по никакъв начин не вреди на работата на читалището, творческите колективи към него и успехите, които постигат. Освен това според съдебното решение стопанската дейност не е основна за читалището и съответно материалният интерес от това културтрегерите сами да отдават под наем заведението не би трябвало да бъде водещ. Съдът изтъква още, че решението за изземване на барчето и провеждане на търг за отдаването му под наем не вреди на договора, според който ползвател до момента е било „Ивансито – Констатин Угринов” ЕООД.

Търгът за кафе-клуба е насрочен за 8 юли. Началната цена започва от 1664,71 лева, като се очаква по време на наддаването да се повиши поне двойно.

Снимките:

1  Васил Новоселски

2 Атанас Камбитов

Областен съвет по здравеопазва...
Кметът Атанас Камбитов чете пр...
Фондация „Димитър Бербатов” ст...
Именикът Йордан Богоев улови р...
КЗК отряза „Галчев инженеринг”...