КОС реши: Решетки за кюстендилския ром Емил Илиев, играл го олигрофен пред ТЕЛК 14 г., прибрал 14 780 лв. пенсия

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Съдът се смили над съпругата му Зоя, взела 1841,65лв. за социален асистент, отърва се с условна присъда

sud

Три години и половина ще прекара зад решетките ромът Емил Илиев, който се правил на олигофрен в продължение на 14 години и прибрал 14 780,50 лева като социална пенсия. Това реши Кюстендилският окръжен съд, присъдата не подлежи на обжалване.

През 1999 г. 20-годишният Емил Илиев успял да вземе документ от кюстендилски психиатър, че страда от „олигофрения – умерена степен“, вследствие на което му е отпусната социална пенсия с процент за инвалидност. Илиев изиграл ролята си на олигофрен и пред ТЕЛК за преосвидетелстване.
„Проявявал е симулативно поведение, с което успял да заблуди комисията за действителното си психично състояние. Правел се на емоционално лабилен и раздразнителен, придавал на лицето си глуповата мимика и трудно осъществявал словесен контакт“, пише в съдебното решение.
За всичките години той прибрал 14 780,50 лева като социална пенсия. Всеки месец му отпускали и добавка от 37 лева заради „умствените му увреждания“. Допълнителната сума била общо 1034,50 лева.
Схемата лъснала, когато хитрият ром изкарал шофьорски курс.

За целта той предоставил медицинско, че е психически здрав и се сдобил с фалшива диплома, тъй като учил до 7-и клас. С книжката ромът подкарал микробус и припечелвал, като карал работници до столицата и зареждал с дрехи и стока сергията на майка си, която продава на пазара в гетото.

Идилията продължила, докато социална работничка не го видяла зад волана и ужасена сигнализирала полицията. Така измамата лъснала и Илиев бил изправен пред съда. Сега, освен че влиза в затвора, той трябва да върне близо 20 хиляди лева с лихвите.
С условна присъда от две години се отървала съпругата му Зоя, която била назначена за негов личен асистент на заплата. Тя получила 1841,65 лева, които трябва да връща. Магистратите проявили снизхождение, оставяйки я на свобода да гледа трите деца на семейството.

В пика на кризата и голямото г...
Криминалисти преровиха 7 жилищ...
Жорж Ганчев в Кюстендил: С тез...
Съкращават 450 работници и слу...
Бившите затворници Стоил и Зла...