За втора година „Дар от природата“ в с. Говедарци, кметът Бойчо Шуманов: Ние сме живата реклама на България, хората са дар от Бога   

Filed under: Общество |

Зелникът и кексът на дългогодишната певица и професионална готвачка Любка Вучова получиха всеобщо одобрение на кулинарната изложба

На площада на селото организиран базар на природно чисти продукти – картофи, мед, мляко, сирене, извара

221-12-13   бивш кмет на с. Г-ци Бошко Бошков 221-12-13   2508 Момент от откриването на заден план са Владимир Георгиев, Силвия Стойчева и Бойчо Шуманов

За втора година в самоковското село Говедарци се проведе фестивал под надслов “Дар от природата” – празник на занаятчии, производители на екологични храни. Организатори на фестивала бяха община Самоков, кметство Говедарци и местното читалище “Христо Ботев-1928 г.”

Сред официалните гости бяха общинският кмет Владимир Георгиев, председателят на ОбС Силвия Стойчева, зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, общинските съветници Ивалина Михайлова, Венета Галева, Гиргина Рангочева, Николинка Баранска, председателят на ГЕРБ Александър Боев, кандидат-депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева, председателят на ПП ”България без цензура” в Самоков Христо Кочов, зам.-председателят Костадин Щерьов и др.

221-12-13   с. Райово,с ръководител Росица Павлова 221-12-13   Мирослава Карабельова дърворезба

По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол. Фестивалът “Дар от природата“ се провежда благодарение идея на колектива на местното читалище „Христо Ботев“ с председател Мария Арангелова и секретар Спаска Костова.

„Имам огромната чест да ви приветствам с добре дошли на втория фестивал, организиран в селото ни „Дар от природата“. Дар, защото имаме огромната привилегия да живеем в едно от най-красивите кътчета не само в България, но и в света, в Мальовишкия дял на Рила. Мястото, където живеем, покорява както с красотата, така и с чистотата на своята природа, с величествените гори, руйните реки, тучните ливади и чистият въздух. Днес сме се събрали, за да покажем тези дарове, които добиваме от природата, както и нашия прекрасен фолклор”, каза в приветствието си Спаска Костова

221-12-13  IMG_2507 221-12-13  IMG_2513

„Кръстниците на този фестивал имаха предвид да бъдат изложени и показани произведенията на майстори занаятчии, производители на екологични храни, творби на изкуството, билки и диворастящи плодове, които растат в този екологично чист район, но аз задавам въпроса има ли по-голям дар, даден от бог – природата. Е, няма по-красива природа, но още по-голям дар от Бог са хората, които живеят тук. Ако потърсите истински балканджии, ще ги намерите тук, На пръв поглед студени и сериозни, винаги радушни и с отворени топли сърца да помогнат на нуждаещия се, и то без всякаква корист.

В последните 25 г. животът притисна сериозно българина до сиромашията, но ние сме задължени да устоим и да поискаме сметка от виновните затова. Аз виждам, че този ден чука на вратата на виновниците от тук нататък крадци и мерзавци няма да ни управляват. Гражданското общество е събудено. За Говедарци може да се говори не с часове, а с дни. Село Говедарци не се нуждае от реклама, защото Говедарци е живата реклама на България, то е първото село в България, обявено за планински курорт с царски указ. Позволявам си да цитирам имената на известни българи живели и израснали в това село.

221-12-13  IMG_2526 221-12-13  IMG_2516

Това са: Никола Краварев, един от първите книжари и книгоиздатели; Димитър Йончев, който остави нам един велик завет, написан с кървав меч: „Деца, пазете си земите от подъл враг като зениците на очите. Бранете ги от близо и далеч”. Тук е работила като участъков лекар Мара Малеева-Живкова, а Тодор Живков е пребивавал в нелегалност в селото ни; човекът, който управлява България в продължение на 33 г. и за този период от време за всеки български гражданин имаше работа, безплатно образование и медицинско обслужване и още куп човешки грижи от държавата. Съвременниците на този период от време казват, че Людмила Живкова е родена в Говедарци. Тя беше човекът, който отвори вратата на истинската демокрация в България. Също така имаме големите наши спортисти като световната шампионка Пепа Милушева, петкратните републикански шампиони Христо Бързанов и Любка Кацарска и други.


221-12-13  Трендафил Михайлов баща на Ивелина Трендафилова ОБС-Самоков

Настоящето на Говедарци не е добро. За 25 г. селото се стопи наполовина – от 2600 на 1350 човека.

Как виждаме бъдещето? Все още оптимистично, да се изгради съвременна и модерна инфраструктура, за да може развитието на туризма да бъде поставено на добра основа. Жителите на Говедарци възлагат много надежди на мегапроекта „Дестинация Рила”, който има за цел да ни превърне в пример за регионално развитие на планинските райони в Европа. Това е уникален модел за целогодишен курорт, в който попада и село Говедарци. Искам да благодаря на основните организатори и спонсори в лицето на община Самоков, Народно читалище “Христо Ботев“, кметство Говедарци, фирмите с управители Венцислав  Крушарски, Евгени Захариев, Антон Дормишев, Георги Шуманов, Иво Костов, Радка Шуманова, Петър Попов. Изказвам благодарност към всички тях и желая на всички присъстващи здраве и БОГ ДА НИ ПАЗИ!” -пожела кметът на с. Говедарци Бойчо Шуманов и от сцената с менче вода пожела благоденствие на всички.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев въодушевено приветства всички и изрази убеждението, че този фестивал има много голям потенциал. „Искам да поздравя всички и най-вече читалищните дейци и нека тази инициатива и занапред да се развива. Сигурен съм, че тя ще стане в национален мащаб”, каза Георгиев

221-12-13  Певческа г01EМладост

Присъстващото множество се наслади на прекрасните изпълнения на над 20 самодейни състава от различни села и градове. Прекрасната инициатива направи всички съпричастни. На сцената се изяви женската певческа група при читалище „Христо Ботев” в Говедарци с ръководител Даниела Георгиева, която откри празника. Дует Даниела Попйорданова и Лили Шуманова от Говедарци изпълниха „Прочула се мори бела Яна”. Танцовият състав „Рилска магия“ с ръководител Георги Дрешльов от Говедарци игра ръченица. Участие взеха и танцовият състав “Палакарийче“ от с. Райово с ръководител Росица Павлова, детска певческа група “Белчинчета” с ръководител Даниела Георгиева от с. Белчин. Други участници от община Самоков бяха “Ярловска китка“ с ръководител Иванка Коканова от с. Ярлово, група от с. Доспей с ръководител Теменужка Кочова, НЧ “Пробуда” с ръководител Росица Вардарова от с. Клисура, танцов състав “Рилски ритми“ при НЧ “Михаил Дашин-1911 г.“ с ръководител Радостина Симонова от с. Драгушиново, група с ръководител Снежана Бакрачева от с. Широки дол.

Много добро представяне направи и певческа група „Хризантеми“ при „Съюз на пенсионерите-2004“ с ръководител Мария Стоева от район „Младост“ в София. Група с ръководител Олга Шаранкова от с. Владимир, община Радомир, певческа група при пенсионерски клуб „Надежда“ с ръководител Васил Сотиров от Долна баня, фолктрио „Авлига“ при НЧ “Пейо К. Яворов-1978” с ръководител Райна Христова от Дупница, група от НЧ “Напредък“ с ръководител Славчо Гебрев в с. Стефаново, състав от кюстендилското с. Горна Гращица с ръководител Анита Василева, група от с. Овчарци и с. Сапарево с ръководител Спаска Кудева.

Много вълнуваща бе кулинарната изложба. Певческата група при читалището в с. Говедарци бе приготвила най-много вкуснотии. Всички дегустираха и искаха рецептата за приготяне на зелника баницата със сирене, пълнените чушки с ориз по сапаревски, кекса на дългогодишната певица и професионална готвачка Любка Вучова, която е родом от Сапарева баня. Тя получи куп поздравления от кмета на селото и от  председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева за невероятно приготвения зелник от златните й ръце. Общинарите й пожелаха да бъде жива и здрава и да ги посреща още много години.

Лили Шуманова се представи с панирани картофени хапки, Снежана Джамбазка – вкусни сиропирани тригуни, а Татяна Галчева и Теменужка Шуманова бяха приготвили вкусно овче кисело мляко.

Кметът на Говедарци посрещна в кабинета си ВИП гостите с богата трапеза. Той лично беше приготвил домашно овче мляко, куп мезета, домашна ракия и вино. За всички участници, уважили празника, кметът на с. Говедарци се бе погрижил да похапнат кюфтета, кебапчета, домашно червено вино.

На площада на селото беше организиран базар на природно чисти продукти – картофи, мед, мляко, сирене, извара, сладко от горски плодове, билки. Бяха изложени дърворезби, картини, ръкоделия.

От с. Поповяне бяха дошли Мирослава Карабельова и съпругът й Минчо Маринов, който е дърворезбар повече от 20 г., на входа на читалището те показаха майсторски направени дърворезби. Всеки имаше възможност да закупи чист мед от Милка Джоргова от Говедарци. Трендафил Михайлов, дошъл от Варна при дъщеря си д-р Трендафилова, докато си купуваше мед, разказа, че за него с. Говедарци е едно божествено село и че се гордее с това, че дъщеря му е много уважаван лекар и общински съветник.

Лина Божичкова – Бързанова, която от 30 г. е снаха в Говедарци, производител на млечни продукти, привлече вниманието на гостите с кашкавал, домашно сирене, овче мляко и рула от шунка и майонеза лично производство. Кашкавала и овчето мляко, което предлагаше на 2.50 лв., продаде за кратко време.

Синове на дългогодишната и уважавана педагожка в СОУ „Отец Паисий“ в Самоков Виолетка Даргова – 23-годишният Димитър и завършилият бизнес информатика Атанас Даргови от с. Говедарци, представиха талантите си като дърворезбари и с творбите си просълзиха доста хора. Димитър Даргов разказа, че дарбата му е и наследствена, защото покойният му баща Спас Даргов е бил професионален дърворезбар. „Всичко, което правя, ми е хоби. С брат ми гледаме в интернет техники и се упражняваме. Иконите например са направени от метален босинг. Всички икони, които виждате, са мое производство и са направени на стари турски керемиди. Продавам ги на цена от 20 лв.”, каза той. Вечерта преди празника братя Даргови до тъмно са били за гъби в горите на Говедарци, за да покажат природните богатства. На масата имаше освен манатарки, царевица, отгледана от тях, макар тази култура да не е типична за района.

На говедарчани бяха дошли роднини от различни краища на страната и заедно споделиха емоциите от празника. Тържеството завърши с много настроение и хора на площада.

 

Управителят на ВиК - Благоевгр...
Пернишкият министър на отбрана...
За 2 дни Лидия от София и Нико...
С гердан от двайсетолевки Муст...
Лидерът на ГЕРБ-Бобошево Г. Ви...