С 8000 лв. от Министерството на културата мламоловци ремонтираха читалището, организираха фолклорния празник и подредиха етнографска сбирка: 5 фолклорни състава от Бобов дол, Мламолово и Мало село се надпяваха и надиграваха на фестивала „Разметанишки звуци”

Filed under: Актуално от днес,Бобов дол,Дупница |

6-годишната Йоана Левчева и 14-годишната Моника Николова от ансамбъла към бобовдолското читалище „Миньор” завладяха публиката

263-05-1

Самодейци от Бобов дол и съседните села превърнаха в истински фолклорен празник фестивала „Разметанишки звуци”, организиран от читалище „Зора” в Мламолово в събота. 5 фолклорни формации от бобовдолските читалища „Миньор”, „Просвета” и „Царичина”, бабите от групата за автентичен фолклор в Мламолово и самодейките от читалище „Пробуда” в Мало село два часа се надпяваха и надиграваха пред многобройна публика от около 130 души, изпълнили до краен предел читалищния салон.

263-05-2

Още с излизането им на сцената публиката бурно аплодира 6-годишната Йоана Левчева и 14-годишната Моника Николова – възпитанички на ансамбъла към читалище „Миньор”. Йоана спечели симпатиите на зрителите с веселата песен „Край селото, мила мамо”, а Моника – с тежката песен „Елено, чедо”, с характерното за региона натрисане. Автентични народни песни от Разметаница и Шопско огласиха залата, а танцьорите за пореден път показаха майсторство в хората. Фестивалът бе посветен на 1000-годишнината от гибелта на цар Самуил, свързан неразривно с Разметаница. Кратко слово за легендарния владетел произнесе бившата учителка по български език и литература в Бобов дол Йорданка Лекова, сега пенсионерка, секретар на читалището и ръководител на фолклорната група в Мламолово. „Цар Самуил и неговият брат Аарон са имали лятна резиденция в нашия край, като Аарон пребивавал повече време тук, а Самуил – в Преспа. В един период двамата братя започнали да воюват помежду си. Причината била съюзяването на Аарон с византийците. То станало причина Самуил да избие цялото семейство на брат си. Спасил се само синът на Аарон Иван Владислав, за когото се застъпил неговият братовчед и син на Самуил – Гавраил Радомир. Битката се е водила на 14 юни или юли 896 г. в местността Царичина при Големо село.

263-05-4

Със Самуил са свързани имената на много населени места и местности в нашия край – Палатово, Шатрово, Царичина, както и на върховете Поглед, Гола глава и т.н.”, каза Лекова. Бившата педагожка и организатор на изявата даде отлична оценка на фестивала. „Ръководителите на всички състави – Славчо Петрунов, Димана и Боян Боянови, Васил Георгиев, братята Александър и Бойчо Седефчеви, София Илиева и Снежана Вельова, в това число и моя милост, са ги подготвили отлично. Всички изпълнители показаха това, което най-добре умеят. Надяваме се, че ще имаме средства, за да превърнем фестивала в традиция и догодина да се съберем за втори път”, посочи Лекова. От името на организаторите и председателя на читалището и кмет на Мламолово Георги Александров водещата Йорданка Трендафилова връчи на участниците дипломи за отлично представяне.

263-05-6

За празника бе възстановена етнографската сбирка, която преди няколко години беше ограбена. Над 10 манекена са облечени в характерните за района носии – литаци, казмири, саи, дамски и мъжки ризи, шаяци. Показани са и плетива, миля, плетени на една кука, карета, битови предмети – разбой (стан), бутелка, гребенец за влачене на вълна, чакрък. Експозицията се намира в читалищното фоайе, а повечето от предметите са дарения от хората в Мламолово. Фестивалът бе проведен в партньорство с училище „Никола Вапцаров” – Бобов дол. Децата се представиха с рисунки, свързани с живота на цар Самуил, и илюстровани книжки с проучвания за великия владетел.

8000 лв. допълваща целева субсидия отпуснало Министерството на културата на мламоловското читалище, за да подготви и проведе фестивала. „Част от сумата разходвахме за частичен ремонт на читалището и библиотеката, успяхме да сменим и част от дограмата. Останалите средства са за попълването на музейната сбирка и художествено-творческа дейност”, обясни Йорданка Лекова.

Кръвосмразяваща присъда: Галев...
Лекари в Плевен спасиха дете, ...
Кметът на Банско Георги Иконом...
На 95 г. почина роденият в Дуп...
Вълчи глутници атакуват Яково,...