Здравите момчета (с помощта на политиците) легализират бизнеса си, печелят позиции в търговията и земеделието

Filed under: Искам думата,Последни |

В зората на демокрацията борците и техните производни превзеха почти всички доходоносни сектори в икономиката, по времето на министър Богомил Бонев повечето от тях се спотаиха, на светло шетаха само отбрани екземпляри, получили благословия от партийни централи

120-10-01-Bogomil-Bonev

Здравите момчета от преди 5-6 години изобщо не са загубили навиците, независимо че на пръв поглед изглеждаше, че те са извън играта. Те много ефективно и не без помощта на политиците и техните легални лобита успяха да легализират бизнеса си, да завоюват позиции в търговията, в земеделието, в банковия сектор, в спорта и т.н. Сега, когато управляващите започнаха да се цепят, да се карат, да се подритват, да правят нови формации, изведнъж отново избухна старата вражда.

Затова днес силовите групировки се чудят на кого да заложат. Да не говорим, че едните управляващи се опитват да изтласкат от кранчетата доскорошните си колеги. А пък вторите владеят една от основните силови групировки. Около първите пък гравитира другата основна групировка. И понеже тези неща не могат да се кажат гласно, споровете не могат да бъдат решени на масата, просто идва гангстерската война. Хем се решават чисто финансовите проблеми, хем обстановката се нагнетява. Нещо, от което всички политици имат полза.

И ако се знаят финансовите мащаби, с които се работи по време на изборите, като се има предвид чисто икономическото изражение на интересите след тях, то още от сега трябва да се сетим, че сме пред ескалиране на престъпност, каквато досега не сме виждали, предрича в. „Сега” през 2001 г. Особено ако са истина слуховете, че хора на високи държавни постове и групи в самите държавни институции насъскват и поддържат започналата улична война.

Един нагледен пример:  Бургас и неговите мутри.

120-10-01-Chamurdjiev

След дълго затишие около морето пак замириса на барут. Мутри се счепкаха с доскорошни съратници, в пукотевицата някои загинаха, други се крият, докато бурята отмине, трети кроят планове за отмъщение.

В зората на демокрацията борците и техните производни бяха превзели почти всички доходоносни сектори в бизнеса. После

вътрешен министър стана Богомил Бонев и повечето съмнителни персони се спотаиха.

На светло шетаха само отбрани екземпляри, получили благословия от партийни централи. Сега мутрите са отново на всеки километър. И най-гъсто населени са в районите, ухаещи на нефт и дрога.

Бургас винаги е бил един от тези „оазиси“ за мутрите. И затова тук най-бързо и ясно се усещат катаклизмите помежду им – взривовете разтърсват целия град. За последните шест месеца гърмя десет пъти. В началото мишени бяха лимузини на дребни борчета, напоследък прицел са тарторите. Един от тях обаче бе атакуван неколкократно, а на два пъти се размина със смъртта – местният бос на бившата силова групировка СИК Пламен Дишков-Кела. На 26 декември 2000 г., той бе нападнат от гангстери от хайката на несебърския мафиот Митьо Очите. Те нахълтали в бар „Жега“, където Кела и компания пирували, и започнала люта битка. 26-годишният младеж бе наръган на две места в корема, но оживя.

На 22 януари пък, в полунощ, на излизане от „Фънки латино бар“ по него хвърлиха граната. Взривът уби двама от съратниците му, но самият Дишков бе само леко засегнат.

При този напрегнат живот Кела вероятно често си задава въпроса кое е по-добре: да загине на място при покушение или цял живот да живее в страх, че отнякъде ще го нападнат.

В тези случаи руската мафия обича да казва:

„По-добре ужасен край, отколкото ужас без край“.

120-10-01-Mitio_Ochite_24

Кела обаче поне засега не смята да се предава току-така. И затова, запари ли му под краката, изчезва в чужбина. Връща се, когато прецени, че заплахата е отминала. Пълна загадка е как успява да се снабди с визи за белите държави. И как успява да мине границата с тлъстото си досие. По-късно стана ясно, че Пламен Дишков е бил през годините на бягството си член на една от най-страховитите международни банди – „Ангелите на ада“. Базираните в Германия главорези го приели още в началото на века. Дишков бил известен с маниакалността си към моторите. Препоръчал го не кой да е, а Йосиф Йосифов – Йоско, който се ползвал сред тях с безупречно реноме. Йоско е разследван и за убийството на Самоковеца в Амстердам, тъй като често говорел по телефона с килъра и член на бандата Ервин Врекер.

В съдебните регистри името на Пламен Дишков се среща в три фирми. С Румен Жечков Димитров и Иван Василев Киряков той е съдружник в „Интергум“. С Киряков е съсобственик и на „Омега“ ООД, а със Стефан Иванов Георгиев управлява „С и П“ ООД. През 1997-а „Интергум“ бе щателно обискирана по време на първата акция „Комар“.

За скромната си възраст Кела е натрупал доста стаж в подземния свят. Учил е за боксьор в местното спортно школо. Почнал като дребен рекетьор, издигнал се до представител на СИК за Южното Черноморие и изпълнител на поръчки в петролния бизнес, сега Кела явно се е пренасочил към дрогата. Поне такива са версиите, лансирани от полицията за последните покушения срещу него. Директорът на РДВР-Бургас полк. Георги Пенев призна, че пътят на дрогата минава през морския град и това е причина за множество престъпления. В част от тях Кела и компания са неизменно главни герои.

120-10-01-Pl.Dishkov-Kela

Хора на Дишков стреляха по охраната на дискотека „Космополитън“ през януари 2000 г., защото седмица преди това боса им бил изгонен от заведението заради пиянски изстъпления. Те направиха на решето колата на един от охранителите на „Космополитън“. Дискотеката е собственост на държавната фирма „Автомагистрали“. Тя я дала под наем на „Вега тур“, където съдружници са арменският мафиот Арташес Тер-Овсепян, сънародникът му Маис Ахаян и бургазлията Иван Лапчев. Овсепян бе взривен преди 2 месеца в софийския хотел „Амбасадор“.

Полицията успя да уличи само един от участниците в екшъна пред „Космополитън“ Милен Александров-Менцата. Съдът вече 8 месеца не сколасва да го осъди.

Свързват Пламен Дишков-Кела и с атентата в „Амбасадор“. Факт е, че той се е регистрирал в хотела вечерта преди взрива, а сметката му е била платена от загиналия Тер-Овсепян.

През 1997 г. момчетата на Кела често са забелязвани в офисите на бившето българо-руско дружество „Росбулнефт“. По това време арменците Тер-Овсепян и Ахаян също сноват там. Бивши шефове на дружеството сега взаимно си прехвърлят топката кой точно е лансирал арменците и Кела и кой им е придвижвал сделките. Почти цялото ръководство на „Росбулнефт“ в момента оглавява и „Нефтохим“. С изключение на един – административния директор Енчо Стоев. През април 2000 г. той бе отстранен от рафинерията.

През август 2000 г. двама от доверените хора на Кела се опитаха да убият Стоев. Той обаче успя да се спаси, като застреля един от нападателите си – 29-годишния Венелин Стоянов-Димби. Другият – Иван Покраев, по прякор Малкия шумкар, избяга и оттогава е в неизвестност. Покраев или плътно следва примера на боса си и е зачезнал зад граница, докато го забравят, или е на най-сигурното място – 2-3 метра под земята.

Кой погна Кела?

Засега от полицейските сводки е известно името само на един от враговете му – Митьо Очите, чийто прякор идвал от любимия му номер – да удря жертвите си право в окото. Той беше и първият арестуван след взрива пред „Фънки бар“. Източници от подземния свят твърдят, че Очите е дребен играч и споровете му с Кела не стигат по-далеч от едно спаринг-сбиване. А Дишков е нарочен заради прегрешения при бизнеса с петрол. Полицията пък упорито лансира версията за наркотиците.

120-10-01-Tsonev

Двамата, загинали пред „Фънки бар“ – Добрин Кафеджиев-Кафето и Димо Колев-Чирпана, са постоянни сподвижници на Кела. Чирпана, който е съученик на Дишков, доскоро държеше ресторант „Бургаски вечери“, който се намира недалеч от стадион „Черноморец“. Напоследък взел под аренда ресторант „Фрегата“, който е вписан в активите на хотел „Приморец“. Хотелът пък е собственост на бившия приватизационен фонд „Нефтохим-инвест“, а Кела и приятели доскоро редовно пребиваваха там. Любопитна подробност е, че в ръководството на „Нефтохим-инвест“ е Светослав Стефанов Йорданов, бивш търговски директор на „Нефтохим“, а сега един от шефовете на купената от „Нафтекс“ фирма „Петрол“. Йорданов е бил и изпълнителен директор на хотела до 20 март 2000 г.

За Добрин Кафеджиев пък се говори, че доскоро се е навъртал около другата бургаска звезда – Венцислав Чамурджиев. Бивш политик и настоящ чейнчаджия, Чамурджиев е също толкова противоречив бизнесмен като Кела. И също като него не е обект на разследване нито от полицията, нито от прокуратурата.

 

Дълго време Чамурджиев бе човекът на ВИС по морето.

 

После стана зам. председател на СДС в Бургас и това до голяма степен легализира бизнес-начинанията му. „Аз съм дисциплиниран седесар“, казваше за себе си Венци. През 1997-1998 г. от неговата дисциплина пропищяха шефове на предприятия, мениджъри, бизнесмени и обикновени арендатори. Но никой не смееше официално да се оплаче в полицията. Едва сега Йордан Цонев разкри какво точно е ставало: „Той си ходеше и си рекетираше, и казваше – това е за СДС, това е за Цонев, това – за еди кой си…“

Осведомени твърдят, че на директорите на държавни предприятия Чамурджиев е поставял условие – или плащат кеш, или ги уволняват. Частниците пък са били плашени с данъчни проверки и други неприятности. Месеци наред всичко това се е вършило буквално под носа на премиера, но Чамурджиев не бе махнат тогава, когато рекетираше, а когато горе май го заподозряха, че той прибира прекалено голям пай.

Чамурджиев разположи офиса на фирмата си в салона на бургаското кино „Родина“, което остана почти без зрители. Хората просто се страхуваха да влизат в салона, за да не загинат при евентуален атентат срещу боса.

Чамурджиев изчезна от голямата игра с почти същата бързина, с която навлезе в нея. След изгонването си от ръководните постове в СДС, той се върна към старото си хоби – чейнчаджийството.

 

Снимки:

1. Богомил Бонев

2. Венцислав Чамурджиев по-късно стана социалдемократ, но бе обвинен в лихварство и рекет

3. Митьо Очите

4. Пламен Дишков-Кела

5. Бившият седесар Йордан Цонев

 

Дупнишки полицаи спипаха 25-го...
Историк №1 Божидар Димитров: Р...
Полицаят Станислав Ласкин: Ням...
По разпореждане на Богомил Бон...
Кюстендилският съд оправда Бра...