„Подкрепа” и управителката на „А. М. Шуус” Галя Караджова се договориха за заплатите на протестиращите работнички, днес им плащат

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

195-03-01 iordanka-germanova

СРС “Подкрепа” – Дупница, и организацията на „Подкрепа” при обувната фабрика „А. М. Шуус” ЕООД се договориха за юлските заплати на работничките. Споразумението е постигнато на преговорите, проведени вчера, след като в предприятието избухна социално недоволство. „Подписахме споразумение в петък до края на работния ден заплатите да бъдат изплатени. В противен случай в понеделник работниците могат да обявят граждански протест.

195-03-01 протест

След едночасовия предупредителен протест ние сме още в процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Смятам, че няма да се стигне до нов протест, тъй като управителката Галя Караджова разговаря по телефона със собственика Джовани Габриеле и сумата е преведена”, съобщи председателката на СРС “Подкрепа” Йорданка Германова. Синдикалистката посочи, че протестът в сряда е бил провокиран главно от казаното от управителката на фабриката в началото на седмицата, че няма да могат да изплатят заплатите по-рано от седмица. Шефката на професионалния съюз не скри, че в предприятието, собственост на италианеца Габриеле, ползват социални придобивки, каквито има в малко фирми. „Социалният диалог в тази фирма е много добър, въпреки че има и трудни моменти. Тази година два пъти водихме преговори и увеличихме ваучерите за храна с по 20 лв. Това не е малко, на фона на факта, че само в 2-3 фирми в града дават ваучери. В дружеството ползват и допълнителен здравен пакет – работниците могат да си купуват очила, осребряват им разходи за лекарства. Фирмата е една от малкото, които не са в сивия сектор. Работи на светло, осигуровките са върху брутните заплати на заетите”, посочи Йорданка Германова.

Както писахме, заради забавянето на заплатите за м. юли в началото на работния ден в сряда над 200 работници от „А. М. Шуус” отказаха да работят. По време на 1-часовия предупредителен протест те стояха пред сградата на предприятието и категорично заявиха, че ако до края на следващия ден не получат възнагражденията си, ще стачкуват ефективно. В знак на солидарност с исканията им в протеста се включиха и конфедералният секретар на КТ „Подкрепа” и бивш лидер на синдиката в региона Любка Георгиева и председателят на федерацията на леката промишленост към професионалния съюз Росица Маринова.

Снимките:

1  Йорданка Германова

2 Протестиращите работнички

Цветанов: Тройната коалиция пр...
 В историческия музей в Дупниц...
Бизнесменът Симеон Даскалов: К...
Кюстендилецът Николай Сайменск...
Певицата Светла Кралева от Дуп...