Жители на бл. 2 в жк „Развесена върба” в Дупница: Работници опитаха да облепят домовете ни с ронещ се стиропор самоделка за 1 млн. лв., ожалихме се на кмета Чимев и го смениха набързо

Filed under: Дупница,Искам думата,Общество |

Мургави строители посрещнаха репортер на „Вяра” с въпрос: Защо ме снимаш? Чумо, бегай от тука. Че ти пущим железо на главата

Собственикът на фирма „Фармвил” Иван Русин, спечелила поръчката: Има органи, които да вземат мерки, ако има нарушение224-01-01-p1400111224-01-01-p1400114

„Строителни работници, саниращи блок 2 в квартал „Развесена върба”, опитаха да спестят пари от националната програма за енергийна ефективност, като започнаха да облепват блока ни не с 8-сантиметров стиропор, както е заложено по проект, а с 5-сантиметров, мек и ронещ се”, съобщиха в редакцията живеещи в блока и добавиха:

224-01-01-3060_n 224-01-01-p1400109

„Това нещо може и да става за игра, за коледна украса, но няма да ни топли. Домоуправителят, който стои начело на сдружението на собствениците, се беше подписал, че приема изпълнението като качествено.

224-01-01-p1400107 224-01-01-p1400122224-01-01-p1400112

Но истината е, че домоуправителите не са инженери и не разбират дали изпълнението е качествено.

Какъв контрол може да упражняват те, трябва ли хората да разчитат единствено на добрата воля на домоуправителя на блока, в който живеят?”, питаха се хората.

„Веднага сигнализирахме кмета на Дупница Методи Чимев и след негова намеса стиропорът самоделка, правен най-вероятно в някой гараж, беше свален. Сега вече си имаме 8-сантиметров”, заявиха жителите от блок 2. Те обаче са категорични, че в действителност саниране няма, защото не се укрепва сградата, а само се облича. „Няма начин да се проверят връзките между панелите и стените, без да се разбива замазката, да се кърти маса цимент и бетон. Това всеки архитект, инженер или строител може да ви го каже. Вижте как се санира в Германия. Там изнесоха семействата за 3 или 6 месеца, докато обновяваха блоковете. Накратко – лъжат ви, че санират. Това просто е намазване с боя и даже не върху стената, а върху парче стиропор. И цялото това удоволствие струва милиони. Истината е, че всичко ни е от гърба, нищо че го изкарват безплатно. Народът го е каза, че само сиренето в капана на мишката е безплатно.

Като за капак около домовете ни цари пълен безпорядък. Само ако има проверка, се стягат редиците. Иначе хора, които приличат на талибани, ремонтират нашия блок 2 в жк „Развесена върба”. Те нямат нищо общо с майсторите, които може да си представи човек, че извършват такава работа. Тези хора не спазват никаква трудова дисциплина. Мотаят се по обекта, пушат, пият нещо, според нас не работят качествено”, звъняха в редакцията живеещите в блока.

Екип на вестника посети на място блока. Наетите да работят на обекта си позволиха обиди към репортера на вестника. „Защо ме снимаш? Чумо, бегай от тука. Че ти пущим железо на главата”, закани се от скелето един строителите към репортера на „Вяра”. На въпросите относно работата по обекта, зададени към техническия ръководител, той отговори: „Фирмена тайна”.

Веднага се свързахме с Иван Русин – собственик на фирма „Фармвил”, спечелила поръчката. Обърнахме се към него със същите въпроси. Оказа се, че той е в София и ръководи работата дистанционно, почти не стъпвал на обекта. Отправихме му няколко покани за разговор относно изпълнението на строителните дейности, но той отговори. Върна ни смс със следното съдържание: „Няма какво да коментирам. Има си компетентни законови органи и институции, които ще вземат съответните мерки, ако се установи нарушение”.

Справка в сайта на Агенцията за обществените поръчки показа, че поръчката за блока е на стойност от 1 млн. лв. с ДДС и над 855 000 без ДДС.

 

5000 дупничани посрещнаха благ...
В защита на природата: Екопарт...
Право на отговор: Областният п...
Новият директор на техническат...
Мазилка от социалните жилища в...

2 коментара за: Жители на бл. 2 в жк „Развесена върба” в Дупница: Работници опитаха да облепят домовете ни с ронещ се стиропор самоделка за 1 млн. лв., ожалихме се на кмета Чимев и го смениха набързо

  1. Къде е контролът върху изпълнението на дейността от страна на общината като възложител и като страна, извършваща избора на изпълнител? Управителите не са всезнаещи и всеможещи!

    гражданин
    2016/ноември/25 at 7:56 AM

  2. Те само индийци бе ?!ц

    Дупничанин
    2016/ноември/25 at 1:18 AM