Бойко Борисов и Румен Радев стиснаха ръце на форум за отбраната.

България силно изостава в модернизацията на армията, смята президентът Радев

 

 

 

Ракетите от Крим почват да се насочват и към България, ставаме цел. Как ще се предпазим, ако не действа някакъв европейски план, заяви премиерът Бойко Борисов. Той участва в дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“, в която участва и президентът Румен Радев, с когото имат различия нужно ли е веднага купуването на нови изтребители.

На форума стана ясно, че България няма нужния военен потенциал за ефективно участие в общата европейска отбрана. Поставен бе въпросът какъв да е приоритетът – нова техника или ремонти?

„Приемам темата с прискърбие. Когато в света започне да се говори за въоръжаване, превъоръжаване, надпревара във въоръжаването, нищо добро не е постигнато в историята досега“, каза още Борисов. Той изрази съжаление, че европейската дипломация търпи огромни укори.

„Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, включително и президентът Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. За няколко месеца всички претърпяха метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюзи“, коментира премиерът. И добави:

„Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7“.

Борисов обърна внимание, че за първи път се е вкарала думата индустриално сътрудничество. И припомни, че преди време в България са се произвеждали верижни машини, които в момента струват около 15 млн. евро.

„Какво пречи пак да правим това. Да, ще направим индустриално сътрудничество с някоя държава – за електротехника, за оръжие. Същото се отнася и за голяма част от корабите. Как ремонтираме натовски хеликоптери? В авиацията през последните години се направи доста. Г-н Радев го каза правилно – отиват в Афганистан и се оказва, че са купени все транспортни вертолети. Пазарени са така в поръчките, че нямат въоръжение. Сега, на фона на всичко – заплати трябва да вдигаме, трябва да ги превъоръжаваме, те нямат нищо“, каза още премиерът. По думите му щом се поставя тази тема и всички започват да говорят, „явно ни е страх, Европа очаква отнякъде нападение“.

„Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи“, подчерта Борисов.

И разви темата:

„И на нас ни се иска всичко да стане, да не говорим, че трябва да подменим и ракетите, които имаме. Затова с Общата европейска отбрана започваме да мислим и откъде ще дойде противникът. Същият ли е южният фланг на НАТО с тези нови съюзи, като имаме предвид и отношенията между големите европейски държави и Турция. Имаше време, когато унищожавахме и ракети. Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще правим, ако няма европейски план? Генерал Боцев трябва да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат“. Той обърна внимание на мигрантската вълна и на тероризма.

„Европа става под натиск. Нито можем да се справим с тероризма, атакуваха най-силните държави и успяха. Избори в Европа се печелят с антимигрантска вълна. Тези, които са далеч от границата с Турция, твърдят, че тя не била в ЕС. Ок, не е, но защо трябва да скъсаш с всички споразумения. На тях им е лесно, далеч са“, допълни Борисов.

„Много можем да си говорим. Надявам се с дипломация и по-твърда ръка от европейските ни лидери. Поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена. Тези държави, в които са говори за война, при тях човешкият фактор не съществува или е пренебрежимо малък. В Европа един войник да загине, е трагедия. И това е правилно, най-хуманно, ценим човешкия живот“, каза още той. И обобщи:

„Благодаря на колегите, готови сме да мислим в общ консенсус, отчитайки всички заплахи, включително и на смяна на приоритетите. Ако военните ни убедят, че това е по-важно от всичко. За нас бе образованието. Просто трябва да сме наясно като нация откъде може да ни дойде“.

В своето изказване на конференцията президентът Румен Радев заяви, че страната ни трябва да преодолее категоричното изоставане в процесите за модернизация на въоръжените сили – „технологичната бездна“ между нас и съюзниците ни.

Мога да гарантирам, че към момента ние не можем съществено да допринесем за генериране на способности в единна европейска отбрана, защото не можем да комуникираме с останалите, каза държавният глава и се аргументира с „най-елементарен пример“:

Дори модерните ни транспортни вертолети не могат да участват в транспортна мисия в Афганистан, защото нямат secure voice, ние не можем да защитим останалите, не можем да опознаваме и да бъдем опознавани в тази единна система. Не можем да участваме в единното информационно пространство, което се генерира от съюзниците ни, обясни Радев.

Крещяща е нуждата въоръжените ни сили да продължат да водят бойна подготовка, което означава, че трябва да инвестираме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и която е пред разкапване. От друга страна, ако инвестираме там, и то задълбочено, ресурсите са ограничени, няма да останат ресурси за нова техника, която реално дава съвместимост и нови способности, това е много сериозна дилема, коментира президентът. Неговото мнение е, че трябва на първо място да се прецени какъв ще бъде пътят за новата техника, какви ресурси са нужни, какви способности постигаме и едва тогава да се реши проблемът с ремонтите на старата.

Ген. Андрей Боцев – началник на отбраната, заяви, че трябва да се направи план, да се каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат.

Борисов пък допълни Радев за лошите покупки:

„Г-н Радев го каза правилно – отиват в Афганистан и се оказва, че са купени все транспортни вертолети. Пазарени са така в поръчките, че нямат въоръжение. Сега, на фона на всичко – заплати трябва да вдигаме, трябва да ги превъоръжаваме, те нямат нищо.“

В бюджета за 2018 г. са предвидени 100 млн. лв. за увеличение на заплатите на военнослужещите, посочи Каракачанов и допълни, че средствата ще бъдат разпределени „справедливо“. „Хората от бойните отделения, които полагат повече усилия, работят при по-трудни условия и рискът за техните живот и здраве е по-голям, да получат повече. Тиловите поделения ще получат увеличение, но по-малко от това за бойните. Това е моята логика“, обясни Каракачанов.

Втората крачка е да се раздвижат проектите за модернизация и превъоръжаване.

На Съвета по отбрана ще бъде обсъден и въпросът за закупуването на нов боен самолет, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Сумата е фиксирана от парламента още през 2016 г. – 1.5 млрд. лв. В тази рамка, който предложи най-добрите условия за нов самолет, това е“, коментира министърът.

В изказването си на форума Каракачанов категорично се обяви за създаване на обща европейска армия.