С официално писмо градоначалникът поиска от министър Нено Димов да приключи процедурата по изменение на сега действащият План за управление на Национален парк „Пирин“ и тя да бъде одобрена от Министерския съвет

Хиляди бансканлии и почитатели на зимните спортове излязоха на протест в Банско с искането за втори кабинков лифт. Протестиращите вдигнаха плакати „Искаме бъдеще за децата си” и „Банско срещу зелената мафия”.

Кметът Георги Икономов подкрепи протестиращите

Протестът е организиран от Сдружение за бъдеще на община Банско, което твърди, че няколко екоорганизации стоят срещу модернизирането на зимния курорт. За 20 минути бе затворен пътят Симитли-Гоце Делчев на входа на Банско. Кметът Георги Икономов подкрепи протестиращите.

За които снимки искаш този текст общ  Хиляди бансканлии и почитатели на зимните спортове излязоха на протест в Банско с искането за втори кабинков лифт

„Tвърдо заставам зад протеста, организиран от моите съграждани в подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Банско. Твърдо заставам зад местната общност, която представлявам. Всички ние издигаме искането министър Нено Димов да приключи вече извървяната процедура по изменение на сега действащият План за управление на Национален парк „Пирин“ и да предложи тя да бъде одобрена от Министерския съвет. Всички ние издигаме искането да бъде извървяна една законово регламентирана процедура докрай. Просто за да ни се даде възможността да се развиваме в съответствие с изискванията на нашето време и преди всичко в съответствие с българското законодателство.
За да дадем ход на нашите искания, в Министерството на околната среда и водите внесох искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащият План за управление на Национален парк „Пирин“. Това искане е продиктувано от следните мотиви: Първо, да се даде възможност за започване на реалните действия за изграждане на втори кабинков лифт в ски зона Банско; второ: това може да се случи само след промяна на сега действащия план за Пирин, който в сегашния си вид забранява изграждане на нови лифтове в ски зоната; трето: приемането на новия план, който се разработва близо 5 години, към момента е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето; четвърто: явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси!”, коментира Икономов.