Радостина Новакова

Радостина Новакова и столичен професор бистриха образователната система в Дупница

„Голям скандал се разигра днес в ОУ „Даскал Димитри“  Кюстендил. Учителят по физическо възпитание и спорт Иван Костов е уличен в педофилия. Опипвал момичета от 7 клас. Директорката Светла Антова знаела за това, но го прикривала, защото е роднина на политическа личност от миналото. Днес училището бе „арсенал“ от полиция. Група роми едва не пребиха Костов в учителската стая, защото посегнал на честта на детето им . Има информация, че посягал и на други момичета.“- съобщиха източници на вестник ВЯРА.

Светла Антова

Предстои разследване на броя на ученичките, жертва на Иван Костов. Очаква се уволнение на учителя и оставка на директорката Светла Антова за съучастие и прикриване на престъпление.

„При нас постъпи сигнал, разбрах, но не съм в Кюстендил. Замества ме Теодора Иванова. Знам, че все още не са събрани факти, уличаващи учителя.“- каза Радостина Новакова.

„Полицията е на място по сигнал за хулиганска проява. Няма пострадали, няма наранени лица.“- каза говорителката на полицията Катя Табачка.

Достапът до училището е забранен, директорката отказва коментар.

Очакваме позицията шефът на образованието Радостина Новакова.

Антова бе отстранена преди време от училището, заради скандали и неуредици, но съда я възстанови.

Както ВЯРА писа:

Върховният касационен съд възстанови на работа като директор на кюстендилското Второ ОУ „Даскал Димитри“ Светла Антова, уволнена дисциплинарно през 2015 г. от началника на РИО – Кюстендил Радостина Новакова. Антова ще получи и сумата от 6 182,38 лв., представляващо брутното й трудово възнаграждение за периода, в който е била отстранена.

„Това, което е много важно за мен и което ще направя веднага, е запознаване с финансовото състояние на училището. Ще искам одит, защото мисля, че след 2 години това е много важно. Ще се обърна към всички държавни и общински институции, за да съм наясно какво се е случило през тези година. Не е тайна демографският проблем и намаляващият брой деца. Оставих училището с положителни финансови резултати и се надявам състоянието и сега да е такова, ако не, очаквам съдействие на всички институции. II ОУ „Даскал Димитри”, както и всяко друго училище, не е на Светла Антова, а на хората от Кюстендил, на деца и затова им дължим коректност и прозрачност”, заяви Светла Антонова. „Не съм първият и последният уволнен човек в тази държава. Това е решение на работодателя, а доколко закономерен е този акт, решава съдът. За тези две години имам двама свои колеги предшественици. Училището продължава да съществува. Добри неща са се случили, училището се развива“, обясни директорката.

Второ основно училище е осъдено да плати на Светла Антова обезщетение по Кодекса на труда в размер на 6 182,38 лв., представляващо брутното трудово възнаграждение за периода от 16.06.2015 г. до 18.06.2015 г. и от 01.07.2015 г. до 16.12.2015 г., ведно със законна лихва, считано от 14.08.2015г. до окончателното изплащане. Светла Антова заемаше по силата на безсрочно трудово правоотношение длъжността „директор“ на Основно училище „Даскал Димитри“ – гр. Кюстендил, за времето от 25.01.2013 г. до 16.06.2015 г. Със заповед от 16.06.2015 г. началникът на РИО – Кюстендил, Радостина Новакова налага на Антова дисциплинарно наказание „уволнение“.
Освен това още 4 дисциплинарно уволнени учители са върнати на работа и са им изплатени обезщетения от 6 брутни работни заплати, както е записано в Кодекса на труда.

 

ВЕСТНИК ВЯРА Е ГОТОВ ДА ДАДЕ ДУМАТА НА ВСИЧКИ СТРАНИ ПО СЛУЧАЯ .

Очаквайте подробности в печатното издание утре.