Доналд Тръмп си навлече гнева на ООН с остро изказване за Африка

 

Американският президент Доналд Тръмп е попитал вчера за какво са им на Съединените щати имигранти от „мизерни дупки“ като Хаити и страните в Африка.

Тръмп направил този коментар пред сенатора демократ Дик Дърбин и сенатора републиканец Линдзи Греъм, които отишли в Овалния кабинет да известят президента за подробностите на нов имиграционен законопроект, подкрепен от група сенатори от двете партии. Те се надявали Тръмп да подкрепи споразумението им, с което да бъде сложен край на продължаващия с месеци оспорван дебат за около 800 000 имигранти, дошли нелегално в САЩ, когато са били деца. Белият дом по-късно отхвърли предложението им.

По време на разговора Дърбин обяснил, че споразумението предвижда и други мерки, включително спиране на лотариите за виза за страните от Африка, чиито граждани занапред ще могат да кандидатстват за това по други начини. В текста се предвижда и даване на разрешение на хора, избягали от природни бедствия в родните си страни като Салвадор, Гватемала и Хаити, да останат в САЩ.

„За какво са ни тук всички тези хора от Африка? Тези страни са мизерни дупки“, реагирал Тръмп според един от източниците и предложил вместо това, в САЩ да идват хора от Норвегия. Според друг източник президентът поставил и Хаити под този знаменател, предават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на пожелали анонимност източници, цитирани от БТА.

Запитан за думите на Тръмп, говорителят на Белия дом Радж Шах отговори: „Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди страни, но президентът Тръмп винаги се бори за американския народ“.

Той иска „да направи нашата страна по-силна, като приеме тези, които могат да допринесат за нашето общество, за растежа на нашата икономика и да бъдат асимилирани от нашата велика нация“, допълни Шах.

Според друг източник, запознат с развоя на срещата, Тръмп е попитал защо САЩ трябва да приемат неквалифицирани работници от въпросните страни, вместо да приемат имигранти от страни, които могат да предложат квалифицирани работници. По думите му Тръмп не е искал да обиди никого.

Посланикът на Хаити в САЩ Пол Алтидор заяви в отговор, че думите на Тръмп са „основани на стереотипи“ и че президентът или е „неинформиран“, или е „необразован“.

ООН окачестви като „расистко“ изказването на американския президент Доналд Тръмп, че имигрантите от Африка и Хаити идвали от „мизерни дупки“.

Това не може да се определи като друго освен като расистко изказване“, каза на пресконференция в Женева Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисариат на ООН за правата на човека.

„Не може да наричаш „мизерни дупки“ цели страни и континенти и поради тази причина цялото им население, което не е бяло, да не е добре дошло“, каза той.