Бойко Борисов отново показа картата на газовия хъб Балкан и газовите връзки

 

Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов откроиха инфраструктурните проекти на Балканите като приоритет на ЕС.

Българското председателство се състои в ключов момент за Европа и за нейното бъдеще, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов в НДК.

Ние сме до голяма степен на едно мнение по приоритетите и за българското, и за австрийското председателство, което следва, посочи Юнкер. Той отбеляза голямото значение на подобряването на свързаността.

Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове, заяви на свой ред Борисов, цитиран от БТА. Той също наблегна на свързаността, като изтъкна, че най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктура на Балканите – магистрали, жп линии, пристанища. Това не само не носи риск на ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, повече туризъм и сближаване на хората в целия съюз, посочи Борисов.

Юнкер информира, че днес е била обсъдена и темата за газовите доставки в региона.

ЕК смята, че газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи и в това отношение ние вървим в една и съща насока с правителството на България, съобщи Юнкер. Той връчи на премиера Борисов схемата за газовия хъб „Балкан“.

Борисов изрази благодарност във връзка с разработения европейски газов хъб „Балкан“, което ще даде възможност България да не бъде изолирана и да не е само център на газопразпределянето, но и за доставка на различен вид природен газ – руски, азерски, румънски.

Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и даване на възможност България да се върне на мястото, където е била, подчерта премиерът.

По темата за членството на България в Еврозоната Юнкер напомни, че всички страни, които отговарят на критериите могат да станат членки. Той изтъкна, че България има добър път в това отношение, защото държавният дълг към БВП е много под 30 на сто, „бюджетния дефицит е нещо непознато тук“, безработицата пада и по думите му всичко това показва, че по отношение на реалната конвергенция е постигнат сериозен напредък.

Ако искаме България да се присъедини към ERM 2 възможно най-бързо, това е предпоставка за пълното членство, каза Юнкер. Той информира, че се сега се създава предприсъединителна помощ за държавите, които искат да се присъединят към Еврозоната.

Борисов благодари за подкрепата и за всичко, което ЕК прави за България.

Премиерът се извини на хората за притесненията през тези два дни заради засилената полицейска охрана и задръстванията.

Борисов: Ако има по-добре пазена шенгенска граница в Европа, отказвам се да влизаме в Шенген

Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС, стабилността й индиректно влияе изцяло върху ЕС, коментира премиерът преговорите за съставяне на правителство в Берлин

На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Ще го водя на границата да види как се охранява.

Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде агенция „Фокус“.

„Ако има по-добра Шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген“, коментира той. „Марк Рюте ми е обещал и снощи потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата“, посочи Бойко Борисов. „България в момента пази най-добре европейската граница“, заяви той.

По темата за присъединяването на България към Шенген премиерът коментира: „Клишето „Българи и Румъния Шенген“ се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната“. „Всички мои правителства досега са спазвали стриктно критериите. Били сме в тройката на Европа“, посочи Бойко Борисов. „Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. България е във валутен борд с огромен фискален резерв“, поясни министър-председателят. „Както Жан-Клод Юнкер каза- готови сме за чакалнята на еврозоната и се надяваме скоро да стане факт“, изтъкна той.

Във връзка с преговорите за формиране на правителство в Германия Бойко Борисов посочи: „Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС. Стабилността й индиректно влияе изцяло върху ЕС“. „Германия е най-големият донор. Днес говорихме за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика“, посочи той. „Очаква се най-много пари да дойдат от Германия. Всички разчитаме този процес в Германия да завърши, колкото се може по-бързо- за доброто на всички“, каза още премиерът.