Това е първият голям протест в Гърция, откакто двете страни се съгласиха да подновят усилията за решаване на спора

Повече от 100 000 демонстранти участваха в митинг в Солун срещу името на Македония, съобщи Euronews, позовавайки се на информация на гръцката полиция. Те се противопоставят на използването на думата „Македония“ в каквото и да е решение в спора за името на северната съседка на Гърция, отбелязва в. „Катимерини“.

Това е първият голям протест в Гърция, откакто двете страни се съгласиха този месец да подновят усилията за решаване на 25-годишния спор, отбелязва изданието.

С гръцки знамена и знамена със звездата от Вергина, с плакати „Македония е била и ще бъде гръцка“, „Долу ръцете от Македония“, „Името е нашата душа“ десетки хиляди гърци се събраха на протест в защита на името Македония, съобщава агенция МИА.

„ Не сте прави за Македония!“ С този призив ВМРО – Българско национално движение, реагира на вчерашните протести в Гърция относно името „Македония“. Не сте съвсем прави гърци, които протестирате в Солун. Ние, българите, по естествен път заставаме зад братята си в Македония в спора за името. И искаме решаването на този спор. Но без издевателства. Никой не може съвсем да лишава хората на Македония да ползват името, което ползваха нашите общи деди. Да, потърсете компромис, но не извивайте ръце! Няма защо думата Македония съвсем да бъде изключена от името на младата държава. Разбираме аргумента, че Македония не е само на Скопие, но не разбираме защо някой иска самата дума Македония съвсем да не присъства. Дори и в сложно съчетание. Да, ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места. Но не го правим, защото смятаме, че пътят днес е другарство и великодушие, а не спънки. Ние с нашите еднокръвни братя в Македония показваме правилния подход. Да, македонска нация назад в историята не е имало. Да, Македония е географско име, днес разделено между три държави, дори четири. Да, Скопие не може да има претенции към околните държави. За всичко това е прав Ципрас. Но защо тогава Атина има претенции да монополизира това име? Не умираха ли с това име на уста хиляди хора, които днес вие обичате да наричате „славяногласни елини“? Нямат ли право техните наследници да наричат родното си място с името, с което го наричаха дедите им?

Днешна Гърция иска окончателно да си присвои името Македония. И това не може да бъде толерирано. Ние от ВМРО – БНД сме категорични за това! Сега е моментът да напомним: приятели, гърци, на нашия герб има три лъва – Мизия, Тракия и Македония. Не забравяйте, че когато издевателствате върху Македония, издевателствате и върху нас. А ние не се плашим от това. Защото помним историята си. А по повод гръцките претенции, с усмивка ще припомним и онзи простичък отговор на Вазов: „Македония е наша!“

 

Снимка

Десетки хиляди протестираха в Солун срещу името „Македония“