Видно е, че докладът е от 2016 г. и веднага след него Агенция „Митници” предприема мерки за изпълнение на възложените препоръки“, посочват от управляващата партия

 

БСП обвини управляващите в липса на реакция по отношение на дискредитираната акцизна система БАЦИС. От ГЕРБ обаче опровергаха твърденията на социалистите и изпратиха до медиите преписката, входирана от главния прокурор в Народното събрание, която съдържа предприетите мерки през 2016 г. и следващите години от Агенция „Митници“ и Министерството на финансите.

„Данните на ДАНС и прокуратурата за БАЦИС не кореспондират с казаното от Министерство на финансите и тази тема ще бъде дискутирана утре на извънредно заседание на вътрешната комисия и Комисията по бюджет и финанси. Изводите, които ДАНС прави в своята справка, са – има технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция „Митници”. Това каза народният представител от „БСП за България” Иван Иванов на пресконференция в централата на партията. Той добави, че ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети „добри практики” за мрежова информационна сигурност. „Налице са признаци, че служители на Агенция „Митници” са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея”, констатира още ДАНС.

Народният представител обясни, че от събраните, в хода на работата по проверката, материали е видно, че при експлоатирането на БАЦИС са констатирани редица проблеми. Той добави, че в справката пише още, че е изготвен и проект за усъвършенстване на БАЦИС, чието изпълнение се очаква. „В доклада на прокуратурата обаче има отказ за образуване на досъдебно производство с мотива, че операционната система и програмата БАЦИС са предварително пробити и не може да се установи кой, кога и защо е влизал в нея”, обяви народният представител. Той съобщи, че това означава, че всеки, който има парола, може да влезе и да манипулира системата. „Основният ни въпрос е защо, освен двата доклада – на ДАНС и постановлението на прокуратурата, на народните представители не е представено писмото на министър Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол”, пита социалистът. Според Иванов, на практика Министерството на финансите не предприема никакви действия, няма резултатност от докладите на ДАНС и по никакъв начин не е потиводействано на нерегламентираното влизане в БАЦИС.

ГЕРБ: Некоректно е от страна на БСП да се твърди, че няма предприети мерки

Междувременно от ГЕРБ изпратиха другата част от Преписката, входирана от главния прокурор в Народното събрание, която съдържа предприетите мерки през 2016 г. и следващите години от Агенция “Митници” и Министерството на финансите.

„Некоректно е от страна на БСП да се твърди, че няма предприети мерки. Видно е, че докладът е от 2016 г. и веднага след него Агенция „Митници” предприема мерки за изпълнение на възложените препоръки“, посочват от управляващата партия.

Некоректно е да се твърди, че от 2016 г. нищо не е предприето. Напротив, всички препоръчани от ДАНС мерки са изпълнени, допълват от ГЕРБ.

 

Снимка

БСП даде пресконференция в централата на партията