• Два часа броили монетите на гневен търновец

Mъж от Велико Търново плати годишната си винетка с жълти стотинки в знак на протест срещу лошите пътища. Николай Василев събрал общо 6500 броя монети с номинал от по една и по две стотинки. Така сумата в размер на 97 лева той занесъл в Областното пътно управление във Велико Търново.
Близо два часа служителките на ведомството броили жълтите стотинки.
Търновецът събирал монетите в продължение на месеци, за да изрази гражданската си позиция срещу лошата инфраструктура. Николай Василев призна, че би плащал по-висока цена на винетката, ако пътищата са в отлично състояние, тъй като няма да дава средства за ремонт на колата си.
„Искам да се извиня на жените, които работят в агенцията и броиха стотинките за около час и 45 минути – те нямат никаква вина, че пътищата са в такова състояние – с дупки, непочистени от снега, от пясъка. Усвояват се пари, но не за добро качество“, коментира гневно Василев.
Той даде пример с участък на главен път София-Варна, от село Шереметя до Лясковец, по който, въпреки че се ремонтира, постоянно зейват дупки.
Въпреки че е платил с левове своята годишна винетка, друг великотърновец също е убеден, че инфраструктурата в България не е качествена и дори е опасна за шофьорите. По думите му асфалтовият слой, който се полага по пътищата, не отговаря на изискванията за движение на МПС.
„Бил съм в Европа и там пътната настилка е с различна грапавост в сравнение с нашата. А у нас асфалтът е гладък“, казва Мариян Василев.
По думите му грапавата настилка прави добро сцепление с гумите на автомобила. Такива настилки имало в много европейски държави, включително и в съседна Румъния. „Убеден съм, че много от произшествията нямаше да са се случили, ако имаше грапавост на асфалта, защото водачите нямаше да загубят контрол над автомобила на пътя“, смята той.