Открити са над 200 отломки от машината, седмица ще продължи работата на местопроизшествието и разпознаването на жертвите

 

Следователи са установили, че не е имало разрушения на борда на разбилия се в Подмосковието пътнически самолет Ан-148, взривът е станал при удара на машината в земята, съобщи в понеделник официалният представител на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко.

Полетът изчезна от радарите на московското летище „Домодедово” две минути след излитането си за уралския град Орск. При инцидента в неделя следобед загинаха всички 71 души на борда, сред които шестчленен екипаж. По предварителни данни сред загиналите пасажери са над 30 жители на Оренбургска област, където понеделник е ден на траур, 11 са жителите на Москва, трима петербургци и по един жител на Норилск и Владивосток. Трима чужденци също са сред загиналите – граждани на Азербайджан, Казахстан и Швейцария.

Продължава работата на мястото на инцидента – събирането на отломките на машината и доказателствени материали за разследването, както и на телата на загиналите, които са разпръснати върху 300 хил. кв. метра площ недалеч от Москва, каза Игор Кутровски, първи заместник-началник на Националния център за кризисни ситуации на Министерството на извънредните ситуации.

Действията на местопроизшествието ще продължат поне още седмица, допълни руският транспортен министър Максим Соколов.

Над 900 души и повече от сто машини са на местопроизшествието и са работили цяла нощ. Издирването и събирането на отломките и телата на жертвите се затруднява от обилния снеговалеж.

„Установено е, че в момента на падането си въздушният съд е бил цял, не е имало пожар. Взривът е станал след падането му на земята“, каза Петренко, цитирана от ТАСС.

В понеделник обаче бе публикуван запис от охранителна камера, показващ част от случилото се, предаде „Ройтерс”. На него се вижда нещо, което прилича на голяма огнена топка, прекосяваща небето.

Петренко опроверга появили се медийни информации, че е открита и втората черна кутия на самолета на „Саратовските авиолинии“. Засега на мястото на произшествието и открит само уредът, записващ техническите данни за всичко, случващо се с машината. „Търсенето на записа с разговорите на пилотите продължава“, каза представителката на руския Следствен комитет.

„Съдържанието на черните кутии ще позволи на експертите детайлно да възстановят историята на полета и да установят причината за катастрофата“, каза Петренко.

Засега разследването работи по три основни версии – човешка грешка, техническа повреда и лошо време. При излитането на самолета температурата е била минус 5 градуса и валял сняг, но не е бил силен с ветрове. Единствено хипотезата за атентат не се разглежда.

Неофициалните информации, появили се още в неделя за недобра поддръжка на седемгодишната машина, не са потвърдени досега от органите.

Открити са роднините на всички 71 загинали и им се оказва всестранна помощ. В Москва и Орск, закъдето е летял самолетът, са подготвени хотели, които да приемат роднините, с които работят 29 психолози на Министерството на извънредните ситуации. Предстои и събирането на ДНК проби от семействата на загиналите за идентифициране на телата.