Маскирани мъже с камуфлажни униформи задържаха лидера на украинската партия „Движение на новите сили“ и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили в Киев в понеделник, съобщи говорителката му Татяна Баграновска.

По думите ѝ мъжете не са се представили по никакъв начин и са отвели опозиционера в неизвестна посока с бял бус. Затова и Баграновска смята, че Саакашвили е бил похитен.

„Михаил Саакашвили бе задържан в ресторанта „Сулунги“ който е до офиса на нашата партия“, заяви говорителката му, цитирана от ТАСС.

Все още няма официална информация какво се е случило с бившия грузински президент. В момента адвокатите на партията му опитват да изяснят всички обстоятелства, свързани с отвеждането му.

По-рано в понеделник Саакашвили трябваше да се яви на разпит в украинската прокуратура във връзка с проверка срещу него. Той обаче не се отзова на призовката в 12.00 часа местно време, тъй като смята проверката за незаконна.

Миналата седмица самият Саакашвили съобщи в интервю за грузинската телевизия „Рустави-2“, че имиграционните власти в Украйна са решили той да бъде екстрадиран в Полша.

Междувременно миналия петък украинският министър на правосъдието Павло Петренко заяви, че няма никакви юридически пречки Саакашвили да бъде екстрадиран в Грузия, където е издирван. Няколко дни по-рано Киевският съд отхвърли жалба на Саакашвили срещу решение на по-долна инстанция, с което му се отказва статут на бежанец или на лице, нуждещо се от допълнителна защита.