Цветан Цветанов

 

Министър-председателят няма бизнес интереси с Делян Пеевски, заяви Цветанов

ПГ на ГЕРБ, заедно с Обединени патриоти сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов след заседание на групата. ПГ е единодушна, заедно с Обединени патриоти, подобно поведение на заместник-председател на парламента, няма как да бъде одобрено от парламентарното мнозинство, каза Цветанов. По думите му Валери Жаблянов е проявил подигравателно отношение към жертвите на комунизма. Събрани са достатъчно подписи от ГЕРБ и Обединени патриоти, за да поискаме оставката на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, каза Цветан Цветанов. Подписите са събрани. Извинявайте, че не знам колко са те, заяви Цветанов и подчерта, че парламентaрната група на ГЕРБ е достатъчна да ги внесат само те, но са потърсили подкрепата и на Обединени патриоти. По думите му подписите на двете групи са внесени днес в деловодството на парламента. В отговор на въпрос Цветанов каза, че не е разговарял с ДПС дали ще ги подкрепят за оставката на Валери Жаблянов.
Президентът Румен Радев завижда на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят пък нямал бизнес интереси с Делян Пеевски, заяви Цветан Цветанов във вторник.

“Президентът Румен Радев изглежда притеснен – преминава към лични нападки, защото няма аргументи”, каза Цветанов по повод нападките на Радев към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Имаше пряко обвинение от президента Радев, че между Делян Пеевски и премиера има бизнес интереси“, уточни лидерът на ГЕРБ в парламента. Твърдението за бизнес отношения между Бойко Борисов и Делян Пеевски е несъстоятелно, добави той.

Според него президентът е притеснен заради обещанията, които не е реализирал. Той попита защо Радев не говори за Елена Йончева, която по думите му е източвала КТБ с човек от най-близкото обкръжение на Цветан Василев.

Репликата за шербета беше провокация, на която Борисов не се поддаде, каза още Цветанов. Според него Радев завижда на Борисов.

БСП и президентът говорят за несъществуващи проблеми, твърди Цветанов. Нормално ли е президентът да обижда български народни представители, че са беквокалисти, че пеят по-високо и фалшиво, запита Цветанов и допълни, че не вижда като нормално да има нападки към премиера Борисов, че ще поднася само шербет на международна делегация.

Цветанов похвали министър-председателя, че не е отговорил на нападките. „Скандалите щяха да подтиснат всички тези политически успехи“, категоричен е депутатът.

Зад скандала с шефа на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев зам.-председателят на ГЕРБ вижда политическа провокация.

Той уточни, че съдбата на шефа на касата ще се решава след среща на парламентарната група със здравния министър Кирил Ананиев и после, ако се налага – с Плочев. Настоящият управител на НЗОК бил предложен от отстранения здравен министър проф. Николай Петров.
Цветан Цветанов обяви, че има “високо чувство на търпимост” и за него е важно да поддържа парламентарното мнозинство. Репликата му бе по повод думите на коалиционния партньор Волен Сидеров, че ако правителството падне заради Истанбулската конвенция, виновен ще е Цветанов.

По думите му конструкцията на сегашното правителство ще бъде винаги под някакво напрежение, но това дава допълнителна мотивация на ГЕРБ, за да изпълни ангажимента си за 4-годишното управление. “България е над всичко”, заключи Цветанов.