Димитър Богословов: Ще се работи и събота и неделя, най-трудни ще бъдат първите 160 метра за подмяната на канала

Ръководителят на проекта Славка Петровска: Ще изградим дренаж при блок 90, за да спрем проблема с наводнените мазета

За търпение и най-вече разбиране от живеещите в жк „Бистрица” и района призоваха от община Дупница на срещата с домоуправителите. Причината за сбирката бяха стартиращите в петък мащабни дейности с подмяна и ремонт на подземна и надземна инфраструктура.

Зам.-кметът на Дупница Красимир Георгиев изтъкна, че при ремонтните дейности безспорно ще има аварии и проблеми с водоподаване и канал, комуникации и т.н., които ще се отстраняват своевременно. „Ще бъде сериозен дискомфортът и за шофьорите на МПС-та, но в крайна сметка за няколко месеца трябва да се изтърпят тези условия“, каза Георгиев. Представител на фирмата изпълнител обясни, че в началото ще изглежда, че се работи много бавно, но причината е в отсечка от около 160 метра за подмяната на канала и дълбочината на изкопните дейности ще достига до 8 метра, а оптималното напредване е между 5 и 8 метра на ден. „След това ще бъде по-лесна и бърза работата, но този участък е много труден. Ще се работи и събота, а в определени моменти дори и неделя. Ще разполагаме между 3 и 6 екипи, които ще работят на отделни места, за да се намали колкото се може времето за дискомфорт. Няма как, ще пречат ремонтите, но без тях няма как да се случат нещата“, обясни Димитър Богословов, представител на изпълнителите.
На 9 март ще бъде затворена улица „Патриарх Евтимий“ в посока село Бистрица и ще се използва обходният маршрут през ул. „Жива вода“. „Ще работим и в неделя, за да можем да възстановим проходимостта по „Патриарх Евтимий“ от началото на другата седмица. Говорим за огромни машини, които не позволяват да се използва едното платно, затова ще бъде затворен този участък“, допълни Богословов.
Поставен бе въпросът за състоянието на бл. 90 в жк „Бистрица”, където от години се наводняват мазетата. Ръководителят на проекта Славка Петровска обясни, че е заложен ремонт в участъка около блока и изграждане на дренаж. Част от домоуправителите попитаха дали след полагането на асфалтовата настилка и изграждането на алеи и градинки няма да се разкопава за газификация на жилищния комплекс. „Отправили сме преди повече от година запитване до фирмата, ако ще газифицира, да го направеше в този период допреди стартирането на дейностите. Обясниха, че няма да правят подобна инвестиция, защото имат единични желаещи да станат абонати. Така че няма да се газифицира поне в следващите години, докато не изтече срокът на проекта. А той е 5 години“, отговори Георгиев. Газификация ще бъде прекарана до детската градина, която предстои да бъде изградена.
Ще бъдат поставени информационни табели в жилищния квартал с дейностите, които ще се предприемат, както и етапите, през които ще се минава.