Добрият туризъм без добрата храна не може да се реализира, въпреки повишението не бива да лежим на стари лаври, заяви кметът Георги Икономов

 

Имаме над 15% ръст на чуждестранните туристи през двата месеца – декември 2017 г. и януари 2018 г., заяви по време на кръгла маса за обсъждането на проекта „Сподели България“ в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Резултатите от първите два месеца от зимния сезон са изключително добри. Над 845 000 чуждестранни туристи са посетили България. Само за януари ръстът е 19% и над 437 000 туристи са посетили България. Това ни дава основание, че ще има един изключително добър зимен сезон – около 15% ръст за целия сезон”, каза Ангелкова. По думите й успехите са изключително явни за община Банско – над 116 000 чуждестранни туристи и реализирани над 377 000 нощувки, което е ръст с 18%. С такива темпове се движат и останалите зимни курорти. По повод винения туризъм Ангелкова обяви, че се планира окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени през есента.

От своя страна кметът Георги Икономов заяви: „Добрият туризъм без добрата храна не може да се реализира. Въпреки този ръст на туристите не трябва да се успокояваме и да „лежим” на стара слава и на това, което имаме към момента, защото всеки в света продължава да развива и да разнообразява своите туристически продукти”, каза Икономов. Според него, посещавайки един регион, туристите искат да опитат традиционни ястия и ако тя е екологично чиста, е още по-добре. „Тази съвместна идея между двете министерства е много добра. Сега има много работа, тъй като тези винени и кулинарни маршрути трябва да се рекламират по най-подходящия начин, като това трябва да бъде обща идея, обща задача. Бизнесът най-много ще се възползва от тези маршрути и при реализацията на рози проект той трябва да бъде в основата”, каза Икономов. По думите му тази идея е изключително подходяща и за вътрешен туризъм, защото голяма част от нас не знаем какво се случва в останала част от страната и какво е типично за тях. „Едни такива маршрути, които са комбинирани с кулинарен и винен туризъм, са изключително подходящи за нас – самите българи да опознаем нашата страна”, каза Икономов.

На срещата бе обявено, че при разработване на проекта са избрани винено-кулинарните дестинации да са 12, колкото са месеците в годината. Те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Важно е виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите. Давайки възможност на общините да популяризират новите винено-кулинарни дестинации, се очаква повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната. Това ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона и ще окаже положително влияние върху развитието на редица общини не само за туризма им, но и за икономиката на страната. На събитието бяха дискутирани дестинациите „Долината на Струма“ и „Долината на Места“. На срещата присъства още кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и др.