Прокуратурата се самосезира за първото бебе в Сливен

13-годишната майка била неграмотна, не планирала друго дете и не смятала да ходи на училище

01-12-04-13-h-zlatka

Районната прокуратура в Сливен се е самосезирала и извършва проверка по случая с малолетното момиче, родило първото бебе за 2017 г. в сливенската болница.

13-годишната Златка роди Динко в 3.45 ч. на 1 януари. Момченцето тежи 2800 грама и е високо 49 см. Бащата на бебето е 15-годишен съученик на майката. Детето обаче има проблеми с адаптацията и е поставено в кувьоз.

Престъплението, което се разследва, е за съвкупление с лице, ненавършило 14 години, като наказанието е от 2 до 6 години лишаване от свобода, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев.

Майката Златка заяви, че не планира да има деца в близко бъдеще, както и че няма намерение да продължи да посещава училище. Момичето има завършен пети клас, но твърди, че е неграмотно. С бащата на детето се харесали в училище. Започнали да се срещат тайно от родителите си.

„Не ходя на училище от една година. Сега ще си гледам бебето и няма да се връщам”, каза Златка.

В областната болница в Сливен през 2016 година са родили 209 непълнолетни и малолетни момичета, съобщи д-р Таня Праматарова, завеждащ отделението по неонатология към МБАЛ “Д-р Иван Селимински”.

Общо 1287 са били ражданията през изминалата година. Родилките под 18 години са били 209, от тях под 13 години са пет, 24 са били на 14 години, 34 – на петнайсет години, 59 са били шестнайсетгодишните, 87 – седемнайсетгодишните родилки.

Сливен е регион с концентрация на ромско население, посочи д-р Праматарова. Те обикновено раждат на малка възраст, като в следващите години имат още деца.

Организмът на тези малолетни родилки не е готов напълно да износи бременност и от това се получават преждевременни раждания. Сливен е регион с голям процент на преждевременно родени бебета, за миналата година процентът им е бил близо 15 на сто. Над 80 на сто от преждевременните раждания са именно от малолетни родилки от ромски произход.

От началото на годината в болницата са се родили осем бебета, всички от ромски произход, като пет от тях са от непълнолетни майки.

 

снимка

13-годишната Златка каза, че няма да се връща в училище