Прокуратурата търси Дянков, за да му повдигне обвинение, той обяви, че е готов да съдейства

Обвинението е за безстопанственост при продажбата през борсата на държавния дял в ЕВН

01-12-01-diankov

Прокуратурата търси бившия финансов министър Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение, съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Става дума за разследването, по което обвинение вече има и бившият икономически министър Трайчо Трайков – за продажба на държавните дялове от енергодружеството ЕВН.

“Съставяме постановление за привличане в качеството на обвиняем и се извършват действия по призоваването на Симеон Дянков, за когото прокурорите и следователите са събрали доказателства, че е извършил престъпление по служба, свързано с приватизацията.

На известния адрес не е открит, такива лица не живеят на адреса, който е известен по делото. Възложено е на СДВР установяване на адреса. Ако и те не се справят, ще бъде обявен за общодържавно издирване“, каза Арнаудова.

Както е известно, Дянков, чиято съпруга е американка, живее предимно в чужбина.

Говорителката на Сотир Цацаров подчерта, че предстои привличането като обвиняеми и на други лица по това разследване. По думите й досега е установено, че хората, които са извършили тази сделка, са били инструктирани и изрично са получавали указания от Трайков и Дянков за това как да се извършват действията. Затова имало свидетелски показания.

„Имаме и доказателства за изрични техни писмени уведомления“, каза още Арнаудова. Тя съобщи това на пресконференция, на която даде подробности за повдигнатото на Трайков обвинение за безстопанственост при продажбата през борсата на държавния дял в “ЕВН България Електроразпределение” АД през 2011 г. Според прокуратурата щетата от действията му е близо 21 млн. лева. Ексминистърът е на свобода с мярка за неотклонение “подписка”.

Самият Трайков вече заяви, че обвинението е безумно, а прокуратурата търси политически ефект, тъй като е бил предупреден два пъти, че ще бъде обвинен, още след като се кандидатира за президент от Реформаторския блок през лятото.

Бившият министър на финансите Симеон Дянков е готов да съдейства на прокуратурата по повод разследването на продажбата на държавните дялове на ЕВН.

„Разпространената днес чрез медиите информация за необходимостта да обясня факти по сделки от времето, когато бях член на правителството, изисква коректен отговор. Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес. Ще съдействам на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси“, написа финансистът в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Постоянният адрес на ексминистъра е в САЩ. Докато беше част от кабинета „Борисов 1“ той живееше в държавната резиденция „Бояна“. Не е ясно дали прокуратурата не е изпратила призовката именно там.

 

снимка

Ако не бъде намерен, Симеон Дянков ще бъде обявен за издирване