2000 земеделци в Кюстендилско останаха без 2 млн. лв. субсидии, Валери Йовев: За 100 дка чакам 2000 лв., уж ще ги преведат в края на януари

 

Digimax A50 / KENOX Q2
Валери Йовев

Земеделски производители от Кюстендилско останаха с празни ръце, след като превеждането на субсидия от 2 млн. лв. се забави. Парите са по схемата за единно плащане на декар, алармира  земеделският производител Валери Йовев. Неговите обработваеми площи са близо 100 декара. Той чака от държавата близо 2000 лева.

Парите трябвало да се получат още преди коледните празници, но се забавили. Субсидията важи както за зърнопроизводители, така и за тези, които отглеждат овощни дръвчета. „Към този момент ощетени са близо 2000 души от цялата област, а грубите сметки показват дължими суми в размер на 2 млн. лева. По схемата за единно плащане се превеждат еднократно по 19,80 лева на декар. Площите се проверяват, но тази година много малко хора бяха проверени. Оказа се, че е платено само на тях. Ясно ни е, че не могат да се проверят всички, а се използва една представителна извадка. Много са бенефициентите, а проверяващите служители са малко. Проблемът е, че забавянето се получи при хората, над чиито земи летя самолетът за орто фото картата. Снимките все още не са разчетени. Докато не станат готови, плащането ще се забави. От това страдат 95% от производителите. Подобна е ситуацията и в Пернишка, и в Софийска област. Забавянето не е приятно, тъй като тази година беше лоша по отношение на плодопроизводителите. Всички разчитаха на тези плащания, които не се получиха. Уверенията са, че ще се получат до края на януари. Искрено се надявам да е така. Когато трябва ние да сме изрядни към държавата като регистрация, подаване на декларации, от нас се искат точни дати. Но когато държавата трябва да извърши някаква дейност, която сама си е вменила, не го изпълнява“, недоволен е производителят Йовев.

Схемата за единно плащане е за регистрирани земеделски производители, които си плащат редовно данъците и са изрядни към държавата. „Сега уверенията на Порожанов, директор на ДФ „Земеделие“, са, че ще се получат плащанията, след като се разчетат снимките. Лошото е, че сме подведени, всеки разчита на тези пари, за да се покрият разходите по есенната сеитба. Да не забравяме, че до 10 януари трябва да се платят и наемите за обработваемите „бели петна“. Белите петна са имоти, за които липсват договори със собственици за отдаване под наем, тъй като стопаните не са открити. Има някои хора, които имат да плащат между 3000 и 5000 лева. Сега те ще трябва да тръгнат по банки, да си намерят пари, за да ги платят, защото иначе държавата ще наложи санкции в троен размер. Това е парадокс, хем държавата не си е платила, хем ще глобява. Чувстваме се низвергнати, буквално хвърлени на произвола на съдбата“, сподели още Валери Йовев.