Втори дубъл:500 души на бунт срещу депото в Джерман, не ги плашат 5-те млн. лв. глоби за община Дупница, нито отровната прегръдка на 2-те сметища

 Борислав Тасков от „Бъдеще за Джерман“ протестира, а сам предложи два терена отново около Джерман, пак ли чака висок пост, негодуваха десетки дупничани

ОбС шефът И. Константинов: С новото депо може да вадим по около 2 млн. лв. годишно от вторичните суровини

01-01-02-308-copy
Борислав Тасков
01-01-02-80334-copy
Иван Ибришимов също беше на протеста.

Над 500 жители на дупнишкото село Джерман, подкрепени от съседните села Усойка и Блажиево, блокираха за кратко главния път Е-79 в знак на протест срещу проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в селото. Така за втори път след 2013 година те се опитват да стопират жизненоважния за общината проект.

01-01-02-2-n-copy
Методи Чимев и Ивайло Константинов
01-01-02-80303-copy
Полицейските началници Борислав Динев и Елиан Стамболийски

Замразяването на изграждането на депото струва на дупничани милиони левове санкции, които набъбват всеки изминал ден. Сметката показва, че задълженията на общината към РИОСВ до края на 2014 година е възлизала на 3 млн. лв., за 2015-а още около 900 000 лв., за 2016-а са добавени нови 1,4 млн. лв. глоби.

01-01-02-0313 01-01-02-321-copy 01-01-02-80306-copy 01-01-02-80329-copy

 

Въпреки това и на последния протест в Джерман оратори от импровизирана трибуна се заканиха, че няма да отстъпят при никакви условия. Те бяха категорични, че не желаят в селото да има депо и няма да позволят на „дребни чиновници да определят бъдещето на децата им”. Те поискаха още оставката на кмета на Дупница инженер Методи Чимев и екипа му.

Един от водачите на бунта Борислав Тасков от сдружение „Бъдеще за Джерман“ се закани, че това е последният мирен протест. Любопитното в случая е, че Тасков, който е бивш кмет на селото, внесе още преди един месец в деловодството на община Дупница четири предложения за терени за депото за битови отпадъци. Странното в случая е, че два от терените са в землището на Джерман, проблемът е, че нито един от тях няма ОВОС. Така се оказва, че Тасков скача срещу предложението на общината и иска оставки, но няма нищо против депото да се изгради на терена, на който трябваше да се строи заводът за твърди битови отпадъци по времето на кмета на Дупница Атанас Янев, намиращ се на сегашното сметище при Вангелова чешма – в землището на село Джерман. Тасков няма нищо против депото да се изгради и между селата Джерман и Грамаде на по 1000 м и от двете села, което е вторият предложен от него терен.

Този парадокс даде основание на хиляди дупничани да смятат, че проблемът се политизира.

„Може би на Борислав Тасков пак са обещали работа в посолството на Хърватия или в Сърбия. След предишните бунтове в селото той беше назначен на работа в посолството в Харватия като домакин. Изграждането на депото спря, а глобите за всички жители на община Дупница набъбнаха. Всеки има право на мнение и да протестира, но важното в случая е кой ще плаща сметката накрая?”, звъняха в редакцията дупничани.

Зад джерманци през 2013 година застана ръководството на БСП. На протестите в селото бяха лидерът на БСП в Кюстендил Станислав Павлов, депутатът Иван Ибришов, Мая Манолова и избраната през ноември тази година за вицепрезидент Илиана Йотова. Запознати твърдяха по това време, че зад протестите срещу изграждането на центъра за преработка на битови отпадъци се крият и сериозни икономически интереси. Уместният въпрос е: кой няма интерес в Дупница да има ново, модерно и екологично съоръжение за третиране на отпадъците? В разгара на предизборната кампания на кметските избори през 2015 година дупничани се питаха какво се крие зад подкрепата, която кандидат-кметът на Дупница Иван Ибришимов получи от Кольо Илиев, който стопанисва сметището в Дупница? Илиев беше поел към властта с Гражданско сдружение „Обединени за Дупница“ и напираше за място в ОбС. „Защо Илиев влиза в политиката, за трите имота ли, за които Дангов го подкрепяше, а ГЕРБ го отрязаха?”, звъняха с въпроси в редакцията хората.

Куриозното в случая е, че две огромни сметища подпират Джерман в момента – старото общинско и това на Кольо Илиев. Тези сметища не отговарят на изискванията на Европа и тровят ежедневно жителите на цялата община, включително и жителите на село Джерман. Въпреки това джерманци са в бойна готовност и нахъсвани от местни водачи, са непреклонни към идеята в селото да се изгради модерното и безопасно депо.

Истината е, че община Дупница е изправена до стената, тъй като вариантът „Джерман” е единственият възможен. Стартирането на процедури по избор на нов терен и нов ОВОС за този терен ще забави осъществяването на проекта след крайната дата за подаване на документите през април, което означава край на проекта.

„Не може да се справим с подготовката на друг терен в рамките на четири месеца”, беше категоричен председателят на Общински съвет – Дупница Ивайло Константинов: „Ние едва сега трябва да стартираме избора на екип, който да извърши прединвестиционното проучване за терен, което тече минимум месец, за ОВОС ще са нужни не по-малко от 2 месеца, но на практика не става по-рано от 6 месеца. А за Джерман всичко е готово и чакаме само решението на съда. Работата по избор на нов терен означава, че ние подхождаме безотговорно към ангажимента си общината да има модерно депо.”

След бунта на джерманци през 2013 година проектът беше замразен, тъй като стартираха дела за оспорване на изготвения от експерти на РИСВ-Перник ОВОС. Делото се гледа във ВАС, очаква се решението на съда. Първоинстанционният съд потвърди ОВОС-а на РИОСВ-Перник, според който депото е абсолютно безвредно, защото ще се експлоатира по съвременна екологосъобразна технология, която предвижда всекидневно запръстяване на депонирания отпадък и така се избягват всякакви рискове от миризми и разнасяне на отпадъци.

След няколкогодишно предъвкване на проблема на последната сесия на ОбС-Дупница за годината със 17 гласа „за” съветниците отново пратиха депото за безвредни битови отпадъци отново в Джерман. Гласуването мина под обсадата на около 100 души от селата Джерман и Пиперево, които развяваха плакати в залата на Общинския съвет по време на сесията.

Кметът на община Дупница методи Чимев заяви на заседанието: „Според договора, сключен през 2011 година, с който се учредява сдружение „Рила еко” със седалище в Дупница и с адрес пл. „Свобода” №1, общината е собственик на терени, върху които предвижда изграждане на регионален център за управление на отпадъци. По силата на същия договор ние сме ангажирани с дейности по „разработване, реализация и управление на проект за изграждане на регионална система за управление на отпадъци”. И според член №11 общината, която отговаря за осъществяването на проекта, заплаща вреди и пропуснати ползи на останалите общини от региона. Фактът е, че на общината се трупат сметки заради непостроеното депо и тези сметки ще ги плаща всеки от нас”, заключи Чимев. Председателят на ОбС И. Константинов подчерта икономическите ползи за общината от изграждането на депото. „Такива депа има във всички общини и там няма нито смрад, нито болести. В цяла Европа за боклука се избиват и го превръщат в пари. Само в България той е мръсна дума. Приходите за общината ще са около 7 млн. лв., а само приходите от вторичните суровини ще бъдат около 2 млн. лв. годишно. Нашата годишна инвестиционна програма трудно достига 1 млн. лв. годишно от тези 7 млн., които събираме. Това е нашият интерес, който трябва да отстояваме от името на гражданите. Дупница в момента има уникалния шанс да изгради модерно депо на своя територия благодарение на неимоверните усилия на кметския екип. На 15 октомври прозорецът се отвори, но той ще се затвори на 21 април. Това е периодът, за който ние трябва да се справим с документите. Ако се реализира само депо, това значи, че ние просто ще зариваме отпадъците в земята. Ако се реализира и сепариращата система, означава, че ще отделяме за рециклиране всичко ценно от боклука”, каза Константинов.

Междувременно от пресцентъра на община Дупница съобщиха, че общината ще избира фирма, която да окаже експертна помощ за подготовка на инвестиционното проектно предложение за изграждане на регионално депо за битови отпадъци. Фирмата, която ще бъде избрана, ще трябва да помогне на общината за изготвянето на проектно предложение за кандидатстване по ОПОС 2014-2020. Сред дейностите, заложени в процедурата, са изготвяне на прогнози за образуваните отпадъци и анализ на инфраструктурата за управление на отпадъците, изготвяне на проучване за нагласите на населението, както и изготвяне на прединвестиционни проучвания. Срокът за изпълнение на поръчката е 60 дни, но не по-късно от 20 април тази година. Колко фирми ще кандидатстват, ще стане ясно в началото на февруари. Поръчката се финансира със средствата по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″, специфична цел 1 на приоритетна ос „Отпадъци” за намаляване на количеството депонирани битови отпадъци. Стойността на поръчката е 350 000 лв. Това е следващата стъпка към реализиране на намерението на община Дупница за изграждане на депо.