Турската полиция публикува селфи на заподозрения за атентата

В истанбулския клуб “Рейна” е загинал и йордански милиардер заедно със свой приятел

01-13-01-zapodozren

Лахе Машрапов си направил селфи на пл. „Таксим”.

Турската полиция разпространи видео – на пл. “Таксим” в Истанбул мъжът, заподозрян за кървавото нападение на Нова година в дискотека в града, снима сам себе си. Това предаде ТАСС, добавяйки, че на правоохранителните органи не е известно кога е заснето въпросното селфи. За новите публикувани изображения съобщи и Би Би Си. Британската медия уточнява, че властите още не са съобщили име, но според турски издания нападателят може би е от Киргизстан. По-рано бе съобщено, че турската полиция е близо до идентифициране на терориста, открил огън с автомат в препълнения нощен клуб “Рейна”.

Вицепремиерът Нуман Куртумлуш съобщи, че полицията разполага с пръстови отпечатъци и сведения за външния вид на престъпника.

Убиецът е Лахе Машрапов, съобщи бТВ, цитирайки турски медии. Но по-късно човек с подобно име отрече да е свързан с престъплението в истанбулската дискотека. Машрапов, който все още се издирва от полицията в Турция, е 28-годишен, родом от Киргизстан. Снимка на неговия паспорт с името му беше показана по турската държавна телевизия ТРТ. Документът е издаден на 21 октомври 2016 г. от Киргизия. Автентичността не е потвърдена.

Терористът, убил 39 души в дискотеката в Истанбул, е воювал в Сирия на страната на “Ислямска държава” и е използвал в престъплението умения, придобити в гражданската война, предаде АФП. Агенцията цитира турския всекидневник “Хюриет”, според който нападателят е показал, че е добре трениран да борави с оръжие. Той е изстрелял около 120 куршума с “Калашников”, преди да изчезне в нощта.

Абдулкадир Селви, журналист от “Хюриет” с добри връзки в полицията, отбелязва, че атентаторът е идентифициран и следователите работят по версия, че той е от Средна Азия.

Същият журналист отбелязва, че убиецът е трениран в улични боеве в Сирия и е приложил наученото там, стреляйки от ниско, а не като снайперист. Нещо повече – изглежда, че стрелецът е бил “специално подбран” за това нападение.

Селви пише, че трябва да бъде задържан нападателят, но и да се неутрализира клетката, която го поддържала, за да бъдат предотвратени нови кръвопролития.

Журналистът добавя, че нападение на ИДИЛ в новогодишната нощ е било планирано и за Анкара, но е било предотвратено с арестуването на осем заподозрени ислямисти в града.

В отделна публикация “Хабер Тюрк” пише, че нападателят е пристигнал в Истанбул от южния град Коня, придружен от жена и две деца, “за да не привлича внимание”.

Вчера йорданската новинарска агенция “Петра” съобщи, че при атентата в Истанбул е бил убит милиардер от Йордания. Мохамед ал Сараф е загинал при атаката в истанбулския клуб “Рейна”. Той е посрещал новата година в турския град заедно със своята съпруга и близки приятели. Съпругата му е тежко ранена, а приятелят му Наурас Асаф е загинал. Мохамед ал Сараф е основател на компанията „Махди груп“, която е с широк обхват на дейности като доставка на машини и превозни средства, работа в сферата на телекомуникациите и различни инвестиции.