19-годишният Александър Иванов пребори само 5-има смелчаци за кръста в Симитли, кметът А. Апостолов го дари със златен кръст и синджир

 

05-01-aleksandar1

Александър Иванов успя да стигне пръв до светинята

19-годишният Александър Иванов е големият късметлия, който успя да стигне пръв до светинята на Йордановден в Симитли. Младото момче пребори само 5-има смелчаци, които се осмелиха да скочат в студените води на Струма. Отец Спас отслужи богоявленската служба в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата, което по традиция е на брега на река Струма, тази година бе на моста заради обилния снеговалеж.

05-01-aleksandar2

Апостол Апостолов дари Александър със златен кръст и синджир

Борбата за кръста не бе голяма, като отец Спас 3 пъти излъга смелчаците, като хвърляше само цветята, а кръстът оставаше в ръцете му, така той ги накара да се потопят във водата за по-дълго, за да са много здрави. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Александър със златен кръст и синджир, които му постави, когато момчето дойде да обиколи общинската администрация за здраве и късмет.

Александър работи и помага много на своето семейство. Той се хвърля в Струма вече за 4-та година, късметът му се усмихна точно на най-студеното и снеговито време.

Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли и до 14 януари да го върне в църквата. Александър обеща, че ще спази традицията да направи дарение, с което да бъде подобрено нещо в града. Миналата година Любомир направи чешма, както и по-миналата, когато Юлиян помогна за реконструирането на чешмичката при банята.

Преди хвърлянето на кръста в реката отец Спас отслужи света литургия и чрез традиционния търг за църквата в Симитли “продаде” за ден свещения кръст, който откупи кметът Апостолов и икони на Исус Христос, Божията Майка и други, с които премина литийното шествие до реката.