Езическият ритуал – хвърляне на кръста !

 

700_0579389ca49d2bf67e6f92db27862860

Днес мойта фейсбук приятелка и попадия Ренета Трифонова изригна – “Тези мъжки хора в реката и хвърлянето на кръста във водата на Богоявление трябва да се забранят от Синода със специално решение. Поне докато българите не се християнизират достатъчно, че да разбират смисъла на християнските си празници. Мина времето, когато всички българи са били християни и тази традиция е имала съвсем друг смисъл. Тези разгърдени мъжаги, пили ракия за сгряване преди да се хвърлят във водата и ревящи като диви животни в реката са пълна излагация и поругаване на смисъла на празника – явяването на Бог в Св. Троица. Добре, че по Божия воля днес студ скова цяла България, та много от тези панаири ни бяха спестени. Дано всяка година да е така”

Аз съвсем разбираемо се присъединих към тази реакция и добавям .То ченгетата клирици я създадоха тая простотия като врачанския Калиник / добре че пукна / ти пък Ренета се надаш да я спрат. В случая те направиха умишлено да не се разбира смисъла на християнските празници , като преднамерено манипулирана и подмениха смисъла на християнските празници, чрез насочването им към по-лесен за манипулация смисъл. Мнозинството хора, днес не разбират смисъла на съответния празник, но ченгетата съвсем съзнателно и целенасочено вкарваха в него друг вид ценности – псевдопатриотизъм и псевдонационализъм уж за запазване на българските традиции. Сами по себе си и патриотизмът и национализмът и зачитането на народните традиции не са нещо лошо. Но така подменен смисъла точно чрез ченгетата на Светия Синод и популистки антихристи като ВМРО  / у Враца това е от 4 години / отдавайки приоритет на тях пред християнските ценности, това вече не е християнско! На Богоявление ние би трябвало да отдаваме приоритет на православните ценности – любов към всеки, дори към враговете, защитата на всеки, който има нужда от защита, на всеки без значение от неговата раса, пол и възгледи и не е правилно да бъдем принуждавани да избираме между тези ценности. Сега разни попове , новоизпечени патриоти и новоизпечени “защитници на Православието” ни убеждават, че “Българското Православие” е ценност само по себе си? Като какво ще да е това нещо? Ако да бяха се родили евреи тези хора, те щяха да осъдят св. ап. Павел за думите му, че “няма вече елин и иудеин, няма мъжки пол и женски, няма роб или свободник, но всички ние едно сме в Господ”. И за съжаление, мнозинството от хората, които влизат в ледената вода на днешния ден не познават празника, и си имат съвсем осъзната различна концепция – да влезеш в ледените води днес било българско, патриотично, да пиеш е мъжкарско… Просто тези, които не могат в собствения си разум да разберат Богоявление наистина не осъзнават нито учението на Господ, нито здравия национализъм. Иначе хвърлянето на кръста е езическа традиция и датира от 961 год. малко преди битката при Ахелой . Лично в Библията никъде не пише, че трябва християните да скачат за кръста, да не говорим, че самото хвърляне на светия кръст Господен си е подигравка, защото не бива духовен символ като светия кръст да се използва за “хвърляне” в студената вода.

Та по тоя повод Пламен Иванов още през 2011 г. предупреди чрез това  много хубаво четиво: “Вместо да възпоменава това събитие, което бележи началото на обществената проповед и служение на Господ Иисус Христос – Въплътилият се Син Божий и наш Изкупител, епископите ни избират добрата медийна обстановка и компанията на висшестоящи държавни чиновници, за да дефилират със скъпоструващите си одежди и да показват що е то православие – чрез ръсене, кръстене, махане с ръце, с намръщен благоговеен поглед. Важното е да се покажат тук до ледените води, заобиколени от млади православни атеисти, дошли за зрелището, за да станат звезди за няколко минути.

А Църквата, а паството… Те ще си живеят в своето езичество. Клириците ще го поощряват и насърчават, защото не искат да го заменят с истинската вяра Защото неверието е печелившо и когато правиш всичко за здраве. Когато омилостивяваш Бога и неговите светци като купуваш свещи и правиш водосветчета и курбанчета, но най-вече като пускаш голяма пара в църковната каса, или даваш добър хонорар за требничарското мърморене – правиш ли това всичко ще ти е наред.” http://www.pravoslavie.bg/…/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%8F…/

Автор: Илиян Нисторов

Източник: singuirer.com