Боровец се тресе от проверки на НАП, данъчни с полицаи запечатват за месец обектите на данъчни нарушители

 08-01-_113233

Масови проверки стартираха данъчните в курорта Боровец пред очите на туристите. Репортер на „Вяра“ засне на място на входа на курорта проверката на микробус с търговска дейност. Проверяват се автомобили за таксиметрови превози, микробуси, които зареждат търговските обекти. Проверки се правят на стоковите разписки, контрагентите на стоката, проверяват се й договори на фирми за извозване на персонал до хотелите. А от отдела за фискален контрол пък проверяват акцизните стоки – алкохол, цигари и др.

Инспекторите на НАП съвместно с екипите от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища в близост до курортите. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени минимум 15 000 проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди. По време на кампанията данъчните ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът автоматично ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион.

В акцията отново ще бъде използван и подходът на т.нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди и при значима разлика приходната агенция може да започне ревизия. По време на зимната кампания от НАП ще изследват и имущественото състояние на физически лица, собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти, допълват от приходната агенция.