Германското разузнаване призна за опасно ислямистко движение

Разузнавателните служби имат информация за над 1200 души, потенциални ислямистки терористи, повечето от тях не са свързани с организации и събират поддръжници около себе си

04-13-01-doiche-polizei
Тежковъоръжени полицаи в Берлин след атентата

Германското разузнаване е изправено пред опасно и все по-фрагментирано ислямистко движение. Това заяви директорът на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Ханс-Георг Маасен в интервю за ДПА, по-малко от три седмици след нападението срещу коледен базар в Берлин.

Маасен призна, че 24-годишният нападател Анис Амри е бил забелязан от силите за сигурност, но подчерта, че доказателствата срещу него са били слаби. Директор Маасен отрече обвиненията, че са били допуснати грешки.

“Нашите колеги в съвместния център за борба с тероризма работят по случая много професионално и с голям опит”, заяви той.

При извършеното с камион нападение срещу коледния базар на 19 декември бяха убити 12 души и ранени над 50, повечето от които тежко. По данни на оглавяваната от Маасен Федерална служба за защита на конституцията Амри е бил радикализиран в бързо променящата се германска салафистка общност (известна още като уахабитска). Тя вече не се обединява около няколко известни лидери, а е фрагментирана. В Германия има над 9700 салафисти, подчерта Маасен.

Служители на вътрешното разузнаване са знаели от месеци, че Амри, чиято молба за убежище е била отхвърлена, посещава салафистки джамии, предимно в Берлин и в Северен Рейн – Вестфалия. Те са знаели и че използва най-малко 14 имена след пристигането си в Германия през 2015 г. и са получили предупреждение от мароканската служба за разузнаване, че тунизиецът планира нападение.

“Трябва да се имат предвид ресурсите за наблюдаване на комуникациите в голям мащаб, с които разполагаме”, подчерта Маасен.

В Германия има други опасни хора, които ни притесняват силно, добави той. Разузнавателните служби знаят за над 1200 души, които смятат за потенциални ислямистки терористи. Повечето от тях не са свързани с организации и събират поддръжници около себе си.

“Затова не можем да говорим само за една салафистка общност, а се справяме с множество горещи точки”, подчерта Маасен. Той посочи, че вътрешното разузнаване трябва да следи всички салафистки лидери, а много от тях комуникират по виртуални мрежи, които не са съществували преди няколко години. Всичко това усложнява разузнавателната дейност.

Директор Маасен заяви също, че между лидерите на салафистката общност има силно съперничество, но има и единодушие по определени, “включително по отношение на подкрепата на джихадистки групи”