-27 градуса и 40 см сняг сковаха Пернишко, кметът Вяра Церовска: Кметовете по селата разнасят хляб и ринат с лопати, следим обстановката изкъсо

 

04-03-01-%d1%89%d0%b0%d0%b1-%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0
Щабът на кмета Вяра Церовска работи денонощно

Кметът на Перник Вяра Церовска и екипът й следят непрекъснато тежката обстановка в града и населените места в общината. Тази нощ температурите удариха минус 25 градуса, а в село Мещица термометърът е стигнал до минус 27 градуса. Рано сутринта оперативният щаб в общината се свърза с всички кметове на населени места, за да види каква е ситуацията, дали има проблеми и да съдейства за решаването им. Поддържа се непрекъсната връзка и с Гражданска защита.

04-03-01-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-2
Почистване и на по-малки малки улици в Перник

04-03-01-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0Отстранена е тежка авария на ВиК и е възстановено водоподаването в кв. „Църква“. Главните улици в кв. „Бела вода“ вече са почистени с помощта на фадрома от открития рудник. Получили се снежни навявания по пътя за село Радуй, но кметският наместник увери, че ще закара лично хляб и основни продукти на жителите.

Пътищата до гробищните паркове са проходими, извършени са погребения в кварталите „Църква“ и „Калкас“, в село Дивотино и в Перник. Кметът Вяра Церовска и екипът й разговаряха с председателя на Общинския съвет Иво Савов и директора на „Топлофикация Перник“ Любомир Спасов, които увериха, че до обяд ще бъде възстановено топлоподаването в града.

Ситуацията продължава да е много тежка, горивото на техниката замръзва. Кметският екип непрекъснато извършва контрол и продължават проверките. Те започнаха още в петък, когато пътната обстановка в града и общината бе усложнена заради обилния снеговалеж, 40 сантиметров сняг е покрил града. 14 машини започнаха работа още в 2,30 часа през нощта срещу петък. А в ранните сутрешни часове кметът Вяра Церовска започна проверка на ситуацията. Оказа се, че въпреки дебелия сняг пътят е бил проходим при тежките зимни условия в централната градска част, вътрешноградската магистрала, кв. “Църква“ и селата Кралев дол и Студена. „Преминах и през квартал „Калкас“, както и по улиците „Протожерица“ и „Стара планина“, където има големи затруднения. Там ситуацията по почистването се усложнява и от паркираните коли по улиците“, коментира Церовска. Според нея най-голяма активност са проявили жители на кв. «Тева». Тя станала свидетел как хората почистват пред блоковете си. Кметът припомни, че е желателно всички граждани и собственици на фирми и магазини да почистят площите пред сградите си. „Говорила съм с всички кметове на населени места в общината, по-голяма част са по улиците, ринат с лопати и помагат в усложнената обстановка. Освен трите фирми, с които имаме сключен договор, са ангажирани и допълнително трактори, за да може да се помогне в селата.
В петък бе откъснат и затворен пътят Перник-Ковачевци и пътят за село Планиница. Засега в община Перник няма бедстващи хора, където се е наложило, е оказана помощ. В Профилакториума са настанени двама клошари, в болницата е била приета превантивно родилка от радомирско село. От Гражданска защита са съдействали за изтеглянето на закъсал автомобил в село Черна гора.
Общината е съдействала и за почистването на автогарата, която е частна собственост, за да тръгнат автобусите. Оказано е съдействие и на Бърза помощ.
„Цялата техника е мобилизирана, говорила съм с фирмите „Щрабаг“, „Върбица“ и „СК-13“, които работят по кариерата в с. Студена, също да съдействат. Почистванията няма да спрат, защото се усложнява ситуацията, очакват се и по-ниски температури“, посочи още кметът.
Междувременно още в края на миналата седмица започна почистването и на малките улици в Перник. „За първи път от толкова години минава снегорин по нашата улица. Наистина не сме виждали и благодарим за оказаното съдействие”, споделиха перничани пред кметския екип на община Перник, който в събота направи обиколка на улиците в кварталите, за да контролира на място как се изпълняват поръчките.