Отказахме ток на Турция, електропотреблението удари рекорд

 

Енергийните ни предприятия работят почти в максимален режим, отчете Теменужка Петкова

06-12-04-tok

Въпреки натоварването електроенергийната система е стабилна, отчете на брифинг министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

“Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия в две имаше проблем – ТЕЦ “Русе” и ТЕЦ “Бобов дол”. За радост нещата се нормализираха и ТЕЦ “Бобов дол” вече работи”, обясни Петкова, като поясни, че не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ “Русе”.

“Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор поиска помощ от Румъния. Става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена в Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа. Всяка страна иска помощ, ако има възможност – я предоставя, ако не – отказва. Те отказаха”, коментира Петкова.

“Ние отказахме помощ на друга наша съседка. Искаха приблизително 200 мегавата от страна на Турция. Такава помощ се оказва непрекъснато. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително”, поясни още тя.

“Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре. Енергийните ни предприятия работят почти в максимален режим, няма проблеми”, допълни Теменужка Петкова.

 

Снимка:

Българската електроенергийна система е стабилна, уверяват от енергийното министерство.