Горанов: Бензиностанции без уреди са продали горива за 4,1 млрд. лева

084bc834a65e32a8950823cd40fbbb4a

НАП са отчетени 605,7 млн. литра при изтъргувани над 2 млрд. литра. Ведомствените бензиностанции са продали горива за 5,3 млрд. лв. през 2016 г. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутатите Мартин Димитров и Петър Славов, цитиран от “24 часа”.

От данните става ясно, че от продадените количества горива само 5,9% са били за вътрешно потребление. Останалата част е отишла на пазара на дребно. Най-голям дял в търговията има дизелът – 3,48 млрд. лева.

Бройката на ведомствените бензиностанции пък е 4225 към края на ноември 2016 година. От финансовото министерство посочват още, че количествата, регистрирани чрез системите с фискална памет, са 605,7 млн. литра. При средна цена от 2 лева за литър това прави оборот от 1,211 млрд. лева.

Останалите продажби за 4,1 млрд. лева са минали през бензиностанции без уреди и приходната агенция не е отчела данни за продажбите. Не е ясно дали върху тези количества са платени акциз и ДДС, които възлизат на близо 2 млрд. лева.

Наскоро при изслушване в парламентарната комисия, която анализира пазара на горива у нас, от Българската петролната и газова асоциация посочиха, че голяма част от ведомствените бензиностанции са част от сивия сектор.

От асоциацията посочиха и схемата – горива се внасят през митнически складове без измервателни уреди, след това се прехвърлят през петролни бази и стигат до ведомствени бензиностанции, които продават на дребно.