120 жители в недосанирания блок „Слатина” мъкнеха 6 м. кофи с вода по стълбите, Румяна Найденова: Имам 3 деца, не се живееше…

ВиК шефът В. Тодоров: Отстранихме аварията, имаше скрит теч

07-01-07-rumiana-naidenova
Румяна Найденова

40 самоковски семейства от жилищен блок в жк „Слатина“ бяха принудени да живеят като в каменната ера заради наложен им режим на водата. Хората мъкнеха кофи с вода по стълбите, за да задоволят най-належащите си нужди. Благодарение на бърза и адекватна рекация на шефа на ВиК-Самоков Венцислав Тодоров обаче аварията вече е отстранена.

07-01-07-_134111 07-01-07-_133717

Блок „Слатина” изпадна в кризисната ситуация преди месеци, хората са категорични, че проблемът им не е породен от минусовите температури.

07-01-07_133616

Потърпевшите пропищяха от ВиК – София-област и питат кога управителят Никола Нитов най-сетне ще им обърне внимание. 40-те домакинства твърдят, че от шест месеца са подложени на воден режим. Репортер на вестник „Вяра“ се озова на мястото по сигнала на хората – отдалеч си личи, че няма вода – навсякъде около блока се носят неприятни миризми на фекали и канали.  „Ще пламнат епидемии, какво ще правят тогава отговорните институции“, питат хората в блока. Потърпевшите многократно са подавали сигнали до ВиК – Самоков и ВиК – София-област. Един от потърпевшите – Игнат Стоянов, който живее от 20 години на 4-тия етаж в блока, разказа как всички семейства от по-ниските и по-високите етажи се запасявали с вода в пластмасови бутилки и туби, които пълнят от близка чешма в квартала или от мазето в блока.

Игнатов твърди, че водното дружество в София-област знае много за мизерното им положение, тъй като Нитов и компания най-редовно са заливани с устни жалби. 40 души възнамеряват да изпратят писмена жалба, придружена с подписка, до началника на ВиК – София-област Никола Нитов, в която се казва: “Г-н Нитов, ние, живеещите в кв. „Слатина”, вх. А и Б, писмено ви уведомяваме, че от шест месеца нямаме вода. При съществуващото налягане допреди този трагичен момент днес е невъзможно да ползваме ел. уредите си като пералня, бойлер, камо ли да си помислим за ежедневни нужди. Молим за вашата намеса за отстраняване на проблема“. Лицата, които са се подписали в жалбата, са Игнат Стоянов, Румяна Найденова, Виолета Зашкина, Димитър Русев, Валери Илиев, Янко Ангелов, Любка Борисова, Боян Методиев, Румен Руменов и много други.

 

Междувременно лично Игнат Стоянов е запознал и управителя на ВиК – Самоков с проблема. 33-годишната Румяна Найденова добави: „Не искам да коментирам какви опасности ни грозят. Страхуваме се да не пламнат епидемии. Имам три деца, как да ги изкъпя, да ги подготвя за училище? Мъкнем туби с вода, живеем в мизерни условия. За тоалетните изсипваме кофи с вода, мъкнем ги от мазето. В Самоков има една приказка: „Вода газим, а жадни ходим“.

Димитър Русев, възмутен от ситуацията, коментира: „Заплащаме си данъците редовно, ток, всички консумативи. В Седми квартал хората живеят по-добре от нас.“

Междувременно през есента започна саниране по блока. По думите на живеещите работниците от фирмата са носили вода с кофи, за да работят. Днес обектът е замразен и не се работи, но е обезопасен с предпазна мрежа и найлони.

Така жителите на слатинския блок, освен че живеят в безводие, живеят и без светлина.

Венцислав Тодоров коментира, че има скрит теч, който причинява слабото налягане на водната струя и както обеща проблемът ще бъде отстранен.