Тръмп: Обама допринесе за появата на ИДИЛ, Русия ще помогне да я унищожим

Новоизбраният президент на САЩ даде първата си пресконференция след изборите

trump-2

“Обама допринесе за появата на ИДИЛ, Русия ще помогне да я унищожим”. Това заяви новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в първата си пресконференция след вота.

“Русия ще ни уважава повече през моя мандат”, заяви още Тръмп, цитиран от БГНЕС.

Тръмп каза още, че е разпоредил на американското разузнаване да подготви не по-късно от 90 дни разширен доклад за хакерските атаки срещу САЩ и за мерките за противодействие. Докладът ще се концентрира върху мерките за защита от кибер атаки.

Новоизбраният президент изтъкна, че „хакерски атаки срещу САЩ извършват всички, включително Русия и Китай.

Той отхвърли твърденията, че е свързан с Русия. Според него тези твърдения са били изфабрикувани от негови противници.

Тръмп каза, че ако от американски разузнавателни агенции са изтекли “недоказани съобщения” за негови връзки с Русия, това би било “огромно петно” върху тях. Тези твърдения не трябваше да бъдат публикувани, подчерта той, цитиран от БТА. Тръмп се закани “Бъзфийд” да “си понесе последствията” за публикуването на тези информации.

trump-3

Снощи американски официален представител заяви за Асошиейтед прес, че Тръмп е бил информиран миналата седмица от разузнавателната общност за непотвърден сигнал, че Русия се е сдобила с компрометираща лична и финансова информация за него.

“Смятам, че е позорно, че тази информация е била пусната. Това са все лъжливи новини, измишльотини, това не се е случвало. Тези простотии са били стъкмени от болни хора и никога не е трябвало да бъдат публикувани. Това е възмутително и във висша степен безотговорно”, заяви Тръмп пред около 250 журналисти във фоайето на централата му в Ню Йорк – Тръмп тауър.

В същото време Тръмп призна, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия в Съединените щати, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори. Русия извършва кибернападения срещу САЩ, но това правят и други страни, отбеляза новоизбраният американски президент.

“Путин не трябва да хаква. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент”, каза Тръмп.

“Ако руският президент Владимир Путин ме харесва, това е актив, а не пасив, тъй като отношенията между двете страни в момента са ужасни”, каза Тръмп. В същото време той заяви, че не знае дали ще има добри отношения с Путин.

Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, заяви още, че ще бъде “най-големият създател на нови работни места, създаден някога от Бог”.

Тръмп приветства плановете на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) да прибави 2000 нови работни места в Мичиган и Охайо и отбеляза, че Фиат (Fiat) няма да строи завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, а вместо това ще инвестира в съществуващо предприятие в Мичиган и ще прибави 700 нови позиции. Тръмп посочи, че ще последват нови съобщения за съдаване на работни места.

“Надявам се, че Дженерал мотърс (General Motors) ще последва” този пример, допълни той.

Новоизбраният президент прибави, че иска да върне в Съединените щати прехвърлените в чужбина дейности на фарцевтичния сектор.

На пресконференцията Доналд Тръмп увери, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд Тръмп за периода на мандата му, обещавайки, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции.

Дъщеря му Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя Тръмп, уточни той.

Пред журналистите Тръмп посочи купчина документи на масата и каза, че е подписал прехвърлянето на целия контрол на синовете си.

Новоизбраният президент съобщи, че този уикенд е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.

Адвокат на компанията Тръмп организейшън (Trump Organization), пожелал анонимност, заяви че бизнесът на Тръмп ще продължи в Съединените щати, макар и не в чужбина, докато е президент, и че той ще отстъпи контрола над компанията.

Тръмп ще постави бизнес активите си в доверителен фонд и ще направи стъпки да се изолира от компанията си, каза адвокатът пред журналисти преди пресконференцията. Това, изглежда, противоречи с предишно обещание на Тръмп, който увери в Туитър миналия месец, че няма да прави нови сделки, докато изпълнява президентската длъжност, отбелязва АП.