Окончателно: ВАС размрази проекта за депото в Джерман, потвърди ОВОС- а на терена, осъди “Бъдеще за Джерман” да брои над 1200 лв. съдебни разноски на община Дупница и РИОСВ-Перник

Зам.-кметът Кр. Георгиев: Очаквахме това решение, проектът е перфектен, отговаря на всички здравни изисквания на джерманци, продължаваме работата по изграждането на депото

Общинският съветник от ГЕРБ Й. Йорданов: Не разбирам протестите в Джерман, теренът е на над 800 м от селото по въздух

07-01-01-krasimir-georgiev
Красимир Георгиев
07-01-01-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-4
Йордан Йорданов

Върховният административен съд потвърди положителната Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за терена на бъдещото депо в землището на дупнишкото село Джерман и на практика размрази проекта. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Сдружение „Бъдеще за Джерман” пусна жалба срещу ОВОС-а, което вкара проекта в съдебна сага, продължила няколко години.

07-01-01-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd-321
Джерманци неколкократно протестираха срещу изграждането на депо в селото.
07-01-01-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2-308-copy
Борислав Тасков

На практика ВАС остави в сила решението на магистратите от Административен съд – Перник от 06.10.2015 г., касаещо обжалването на ОВОС-а от Сдружение “Бъдеще за Джерман”, начело с бившия кмет на селото Борислав Тасков. Както е известно, преди време пернишкият съд също отхвърли жалбата на сдружението срещу решение на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Перник за ОВОС. Така оценката и решението на съда дават картбланш на изграждането на регионален център за третиране на неопасни отпадъци и претоварна станция с инсталации за сепариране и компостиране на отпадъци. Решението е окончателно.

ВАС реше още, че осъжда сдружение „Бъдеще за Джерман” да заплати на община Дупница 720 лв. разноски по делото. Освен това сдружението ще трябва да брои и сумата от 500 лв. на РИОСВ – Перник за възнаграждение на юрисконсулт.

За коментар по темата потърсихме зам.-кмета Красимир Георгиев и общинския съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов. „Ще се съобразим с решението на съда, както винаги сме казвали”, каза Георгиев и добави: „Ние винаги сме смятали, че решението на съда за оценката ще е такова. Нямахме никакво съмнение за това, тъй като проектът е подготвен по възможно най-добрия начин, професионално, в интерес на гражданите на община Дупница. Съобразен е и с всички здравни изисквания на хората от Джерман. Това е един съвсем стандартен проект, каквито в България вече има реализирани десетки”, каза Георгиев. Зам.-кметът допълни, че общината ще продължи работата по проекта. „Ще продължим работата по проекта, ако имаме подкрепата на Общинския съвет и населението на общината. На заседанието на общинските съветници през декември кметът бе упълномощен да продължи работата по проекта за изграждане на сепариращата и компостираща инсталация, за да може в срок да внесем предложението. Освен това следващите дни ще уведомим Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), че съдебният казус вече е разрешен, за да може да изпълни решението си от 2013 г. и да финансира проекта за изграждането на клетките на депото”, посочи Красимир Георгиев.

„Очаквах това решение, защото всичко в проекта е направено по закон. Не мога да разбера претенциите на сдружението от Джерман и за какво беше тази гюрултия. Още на сесията казах мнението си и то се запазва. Пернишкият съд също се произнесе по казуса, така че и аз, и магистратите сме били прави. Наистина не разбирам протестите в Джерман, тъй като депото ще бъде много далеч от Джерман, на над 800 м от селото по въздух. Този факт беше скрит от националните телевизии, които показаха протеста. Те представиха нещата така, сякаш депото ще е в самото село”, заяви Йорданов:

Както сме писали многократно, Сдружение „Бъдеще за Джерман” обжалва положителния ОВОС за терена в Джерман за изграждане на депо за преработка на битови отпадъци. В селото неколкократно имаше протести срещу бъдещото депо. Местните са категорично против изграждането на центъра. Те са убедени, че теренът е неподходящ, тъй като е свлачищен и там има вододайна зона и изграждането на депо ще нанесе непоправими щети на околната среда в района. Последният протест бе на 3 януари тази година, когато местните блокираха гл. път Е-79 в центъра на Джерман.