Плевнелиев: С Маргарита Попова не сме виждали от една година

plevneliev

Росен Плевнелиев призна, че отношенията му с вицепрезидента Попова са влошени

През последната година Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова дори не са се виждали, призна тази сутрин самият държавен глава. Своите влошени отношения с Попова той коментира в интервюто си по Нова телевизия.

„Въпреки тези отношения, не допуснахме да бъде нанесена каквато и да било щета на президентската институция, защото и двамата с нея, колкото и да сме различни, мислим и действаме институционално”, обясни Росен Плевнелиев. Същевременно той намекна, че близки до вицепрезидента били някои негови противници.

„Имаше спретнати протести срещу мен, в които около сто човека с партийно оцветени личности стояха пред президентството и протестираха. Тези хора ми поискаха оставката, а Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Нямаше как да не си задам много въпроси и да не възникнат проблеми”, каза президентът.

В тези протести са участвали Бисер Петното и Николай Бареков, който две години по-късно му се извинил и поискал прошка от него.

„Да бъдеш обединител на нацията не означава да те харесват всички, нито да си мълчиш, когато нещо взривява народа. Спечелих си много врагове, но не съжалявам за това. Готов съм в бъдеще пак да ходя на барикадата, за да защитавам европейския път на България”, каза още държавният глава.

Много приятели в ГЕРБ

Същевременно той отрече да е бил в конфликт с Бойко Борисов:

“Не видяхте политическо противопоставяне и раздяла между мен и премиера, въпреки че бяхме на различни позиции.”

“Тръгвам си като първия държавен глава, който си тръгва в добри отношения, с много приятели в партията, която го издигна, и с министър-председателя и лидер на тази партия”, увери президентът. Той добави: “Имали сме своите различия, имаме своите различия, но това само ни обогатява, това е демокрацията. В демокрацията всеки един трябва да може да слуша другия, а различията ни правят по-силни…”

Конкретно Плевнелиев отрече между него и Бойко Борисов да е имало разминаване по отношение на правосъдната реформа и даде за пример факта, че премиерът е избрал за министър на правосъдието началника на президентския кабинет – Екатерина Захариева.

“Най-добре щеше да е заедно с Радев да направим служебен кабинет”

Росен Плевнелиев се върна към миналата пролет, когато той обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Според него номинацията му от Радан Кънев е ускорила това решение:

“След като се издига моята кандидатура, без да е воден разговор с мен – това е нещо, с което аз не мога да се съглася. Това е сценарий, в който аз не участвам.”

Държавният глава се спря и политическите си решения от последните седмици на мандата:

“Категоричен съм – не беше добре за България аз да назнача служебно правителство. Можех, но не исках. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет. Това щеше да е най-доброто за България.”

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер, той коментира, че не може да каже лоша дума за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание.

Плевнелиев отговори и на въпроси около изборите за президент на 6 и 13 ноември м.г.

“Доколко Цецка Цачева беше избираема, и е имала шанс, това може да прецени политическа партия ГЕРБ – каза той, – но Цецка Цачева е един убеден демократ, прекрасен човек и хуманист от най-висока класа, страхотен председател на Народното събрание…. Тя щеше да бъде един прекрасен президент на България.”

“Ген. Радев спечели убедително. Това е много силно начало за него и аз му пожелавам успех. Пожелавам му и да не допуска стратегически грешки, каквито и аз не допуснах”, каза още Плевнелиев.

“Видях истинската болка”

В интервюто си пред Виктор Николаев от Нова телевизия президентът коментира и някои лични въпроси.

“Видях истинската болка. Това ме научи да живея и ме отвори за много неща”, каза по повод смъртта на първородния му син.

Държавният глава разказа, че няколко месеца преди кончината на детето си, посетил болницата, в която е починал.

“Бях там, за да предам техника, закупена с даренията от “Българската Коледа” – каза той. – Видях деца със сърдечни операции. Едно от тях ми подари сърце от тел, под което пишеше: “Само този, който е познал истинската болка, може да живее”. И, въпреки цялата емоция и драма, която изпитах и продължавам да изпитвам, аз имам своя ангел-защитник”.

Плевнелиев коментира и липсата на публични изяви на съпругата му:

“80% от държавните глави, с които съм работил, не са интегрирали първите дами в своята политическа и обществена дейност. Аз не съм изключение.”

За непосредственото си бъдеще Росен Плевнелиев е категоричен, че няма да прави партия и няма да се връща в партия. Склонен е да продължи да работи за България, може би като “ментор, преподавател, писател”, не е изключено да създаде и фондация. Той сподели, че иска в учебниците по история да бъде описан като “държавният глава, който въпреки кризите, е държал здраво посоката на европейското развитие на България”.