Ледена стихия: Дунав стегна до 90% лед при Силистра, морето край Бургас замръзна

 

08-12-04-more-burgas-2Дунав продължава да замръзва, като 90% от повърхността на реката при Силистра вече е покрита с лед, съобщиха от Агенцията за поддържане на плавателния път в Русе. При Русе ледоходът надхвърля 80%. В горната част на българския участък ледовите явления намаляват. 50% е ледоходът при Свищов, при Оряхово падна до 20%. Забраната за корабоплаване по Дунав остава в сила. Реката е замръзнала напълно при сръбските Земун, Панчево, както и при Дренква, Велика Морава и Тиса. Лед сковава и долното течение на Дунав при Браила и Тулча.

Ако студовете продължат, напълно възможно е ледът да скове напълно реката при Силистра и Русе, смятат експертите. При Русе нивото на Дунав бавно се повишава. Вчера то се вдигна с 15 см и достигна 46 над кота 0. За петък обаче прогнозата на АППД показва отново спад с 15 см. При Силистра покачването е 21 см и нивото е 111. Повечето вода може да попречи на замръзването на Дунав, твърдят от „Морска администрация”.

След повече от половин век морето край Бургас отново замръзна. Рядкото явление може да се наблюдава най-ясно на пристанището в Сарафово, както и край Морска гара, съобщи местният сайт Burgas24.bg .

Леденото покритие се увеличава поради трайно ниските температури.

 

Снимки:

Река Дунав продължава да замръзва.

 

Морето е сковано с лед след повече от 50 години.