Най-възрастният свещеник в Сапарева баня Вергил Андреев обяви: Оттеглям се, миряните: Не вярваме, получава и пенсия, и заплата, а литургии не води от години, пълен хаос е 

 

08-01-000000-copy
Вергил Андреев

„Не се чувствам добре, на 84 години съм, трябва да освобождавам службата”, това споделил пред миряните в Сапарева баня Вергил Андреев пред миряните в курорта. „Не вярваме, че ще го направи, вече си мислим, че той ще векува на поста, нищо че една ходи. От години насам не може една литургия да отслужи. Въпреки това стои като закован за поста.

206-01-04 ULi-1 KALINKA ANDREEVA1400217 copy
Калинка Андреева
200-01-07 ELKA TODOROVA
Елка Тодорова

Няма да го освободи. Хем пенсия получава, хем заплата от синода. А църковния двор е превърнал в селскостопански. Там децата му садят картофи и какво ли не и си се препитават. Няма лошо може, но той не работи. В църквата в Сапарева баня е пълен хаос. Там властват снахата на попа Калинка Адреева, която е най-дългогодишният финансов директор на общината, шефката на кооперацията Елка Тодорова и една нова звезда – д-р Занева. Те се водят настоятелки. За да угодят на Занева, сложиха неин родственик за свещеник в Сапарева баня – това е начинаещият божи служител Димитър Фелибев.

Хубаво е да има млади хора, но не е добре да даваш толкова много власт в ръцете на съвсем неопитен човек. Всички сме пропищели, няма духовен живот в Сапарева баня. Свещениците се карат, няма ред, защото младият сяда на мястото на Георги Марков – уважаван от всички. Понеже трите жени са властни, те са влезли под кожата и на архиерейския наместник Георги Паликарски. Той ги слуша за всичко и изпълнява желанията им. Под тяхна диктовка той премести Георги Марков в близкото село Самораново, където миряните на пръсти се броят. Ами младият трябваше да тръгне от Самораново, ако е истински служител и би следвало да почита по-възрастния свещеник.

Младият поп тича пръв на погребения и други мероприятия, нищо че Марков е поканен и стават грозни дандании. Чудим се дали в Светия синод има хора, които да следят и да предотвратяват безобразия като тези в Сапарева баня”, пишат на редакционните имейли жители на Сапарева баня.