Над 700 000 лв. открити при акцията срещу подкупни митничари

mitnitsa

Операцията на ГДБОП на митница ”Варна-Запад” започна рано сутринта

25 души, сред които митнически инспектори, стажант-митничари и спедитори, са задържани при спецоперацията митница „Варна – Запад“, съобщи прокуратурата.

Сутринта изтече информация, че около 20 корумпирани митничари са задържани, а акцията продължава.

По-късно говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, даде подробности на брифинг. Тя уточни, че през септември 2016 година Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група от служители на митница „Варна – Запад“ за корупционни престъпления – искане и получаване на подкупи. По думите ѝ процесуално-следствените действия продължават, но до този момент са извършени над 70 претърсвания и изземвания на територията на Варна. Действията са извършвани и в служебни помещения, и в домовете на лицата. Тя отбеляза, че служителите на ГДБОП са открили 711 000 лева, за които прокуратурата счита, че представляват средствата, получавани от групата при извършваната престъпна дейност.

„Съдия от Специализирания наказателен съд в момента е във Варна и в негово присъствие се провеждат разпити на свидетели. До края на денонощието спецпрокурорите ще повдигнат обвинения на конкретни лица“, каза още Арнаудова. Според нея са използвани СРС-та, използвани 4 месеца. Повече подробности и конкретни обвинения ще бъдат предоставени утре.

Преди два дни трима митничари от Гюшево, които вземали подкупи, бяха осъдени, но условно.