Суеверия! Небостъргачи и хотели остават без 13-и етаж, във Франция канят професионални гости, ако се окаже, че на трапезата има 13 души

 

%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%be

Във Формула 1 няма болид с фаталния номер, във Флоренция може да откриете улица 12А или 12 и половина, за да се заобиколи № 13

 

На петък 13-и параноята тресе много хора, други посрещат с усмивка суеверията. Дали обаче наистина няма нещо фатално в този ден?

 

Ето 13 любопитни факта за този черен ден.

 

  1. По-голямата част от небостъргачите нямат построен 13-и етаж. Това се отнася и за много хотели, които са без 13-и етаж или 13-а стая.

 

  1. На много летища 13-ата писта се пропуска.

 

  1. Във Флоренция няма да откриете улица с номер 13. По-вероятно е да срещнете 12А или 12 и половина.

 

 

  1. Във Формула 1 не съществува болид с номер 13.

 

  1. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

 

  1. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

 

 

  1. Едно от табутата около петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 души.

 

 

  1. През 1993 г. изследователи установили, че когато денят е петък, а датата – 13-и, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

 

 

  1. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas. Доста зловещо, нали?

 

  1. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от “Кентърбърийски разкази” на Чосър, където се казва: “И цялото това нещастие се стоварва в петък”.

 

 

  1. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

 

 

  1. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година. Петък 13-и – лош късмет или ден на доброта.

 

 

  1. На 13.09.1996 година в Лас Вегас е убит популярният рапър Тупак. Смъртта му е повод за много спекулации и конспиративни теории. Преди това Тупак претърпява няколко опита за покушение, но точно на 13-и смъртта го застига.