Джипитата в Кюстендил искат да тестват пръстовия идентификатор

 

Председателят на общопрактикуващите лекари д-р Румен Алексов: Не е вярно, че хипертонията се лекува безплатно, за едва половината хипертоници ще има безплатни лекарства

Д-р Румен Алексов

Пръстовият идентификатор при джипитата да бъде тестван преди старта му през април тази година, обяви председателят на общопрактикуващите лекари д-р Румен Алексов. „Известно е, че ние миналата година бяхме против този идентификатор. Тогава успяхме да спрем прибързаното действие на това нововъведение в доболничната помощ, в аптеките. От 1 ноември вече тръгна в болницата. Разбрахме се първо идентификаторът да се приложи тестово. Има 10 колеги в страната, при които системата тръгна тестово. Притеснени сме как ще тръгне това нещо, защото в болницата човекът е там и идентификаторът може да се вземе след час, два, три. Докато при нас, ако нещата засекат, представете си какви опашки ще се образуват“, коментира медикът.

Уговорките са реформата да започне от 1 април. „На територията на Кюстендил няма такава практика, аз бях молен, но отказах, тъй като си имам съответните съображения. Идеята беше да се обхванат колеги, които работят в столицата, в малък, в голям град. Знам, че колеги от Разград и Добрич се съгласиха да изпробват системата , но спрял токът, и нещата зациклиха“, сподели още д-р Румен Алексов.

„Освен това думите, че се лекува хипертонията безплатно, са неверни, за съжаление. Само част от хипертониците ще могат да се възползват от безплатни лекарства, и то не на всички лекарства. Не е включен целият набор”, заяви д-р Румен Алексов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в областта и секретар на УС.

„От безплатни лекарства ще могат да се възползват грубо казано половината от хипертониците. Не мога да си обясня как е взето това решение, да са само част от лекарствата. Става въпрос, че безплатни ще са тези лекарства, които съдържат само един компонент в тях. Удобствата от комбинираните препарати са безбройно много. Монопрепаратите са безплатни, а комбинираните са на цена от миналата година“, обясни още д-р Румен Алексов.