С моторна шейна докараха храна и провизии на 76 -годишния Стоян Николов в Цървеняно, замръзна водопроводът на Радка Стоименова

 

Ивайло Чалъков от община Кюстендил: „Кюстендилска вода” реагира моментално и отстрани аварията в Мазарачево

10-08-01-ivailo-chalakov-jpg111
Ивайло Чалъков – главен експерт „Управление при кризи“

С моторни шейни доставиха хранителни продукти за 76-годишния Стоян Николов от кюстендилското село Цървеняно, в махала Мърдевска. „Човекът беше свършил провизиите, стоките от първа необходимост, а също и лекарствата. Помогнаха ни служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Първо му отнесоха храната, а след това се върнах да купя и медикаментите от аптеката. Не пропуснахме и животните, с влечка на моторната шейна осигурихме и фураж за кравите“, каза експертът „Управление при кризи“ при община Кюстендил Ивайло Чалъков. Село Цървеняно е пръснато на махали, намира се точно под първенеца на Конявската планина, връх Виден.

„Проблемът е такъв, че местността е пресечена и за да се почисти районът, е необходимо да се използва верижна техника. От снегопочистващата фирма да направим пробив, за да можем да се качим с високопроходим автомобил – джип“, коментира още Чалъков. От администрацията са готови да окажат съдействие на самотно живеещите в отдалечените махали и села.

Сигнал за замръзнал водопровод пък бил получен в село Мазарачево. „Радка Стоименова остана без вода, тъй като тръбите замръзнали от ниските температури. Обадихме се на диспечера на „Кюстендилска вода“ и човекът още вчера отишъл да отстрани аварията“, добави още Ивайло Чалъков.

Селските първенци пък от собствения бюджет са длъжни да почистят центъра на населеното място. Те трябва да се свържат със снегопочистващата фирма и при необходимост да изискат техника, която да извърши почистване на общинската пътна мрежа. „От дружеството извършват почистването на главните пътища и на подходите до здравните пунктове и магазините, ако е необходимо и до траурните паркове, когато има погребения”, каза Ивайло Чалъков.