Жители на квартал „Ценеви“ протестираха заради липсата на вода, управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев: Сменихме 150 м тръби и регулатор, търсим скрити аварии

 

Хората пускат чешмите, за да не замръзнат, увеличават потреблението, каза още водният шеф

10-02-01-7

Пореден протест заради липса на вода избухна в Дупница в понеделник. Недоволни са жители на квартал „Ценеви“, останали без вода в мразовитите дни. Протестиращите се заканват, че ако проблемът не бъде разрешен, ще искат управителят на ВиК-Дупница да бъде сменен. „През годините сме подавали сигнали, жалби и подписки във ВиК и в община Дупница, но резултат няма. Плащаме редовно сметките си за вода и искаме вода”, заявяват протестиращите.

10-02-01-iliev
Илия Илиев

За коментар потърсихме управителя на общинското дружество Илия Илиев. „Проблемът е от миналата седмица. В квартала имаше замръзнал водопровод и подменихме около 150 м тръби, подменихме и регулатор и в петък вече имаше вода. В събота и неделя обаче проблемът възникна отново – в жилищата на по-високите части, като на ул. „Комитска” например не може да се качи вода. Според мен причината най-вероятно е в по-голямата консумация на вода. Хората оставят чешмите постоянно да текат, за да не замръзнат при минусовите температури. Направили сме предписания чешмите да се зазимяват, но те не се спазват. Търсим и скрити течове, утре най-вероятно ще копаем при бариерата на рампата, за да разберем дали там няма скрита авария. Ако установим авария, ще я отстраним. Една по една отстраняваме причините. Не сме спрели да работим. Каквото трябва, правим. На работниците на ВиК в момента никак не им е лесно в тоя студ. За съжаление проблемът засяга цялата страна, има цели села без вода”, каза Илиев. От ВиК-Дупница са категорични, че проблемите с водоснабдяването в общината са заради остарялата водопреносна мрежа, нуждаеща се от тотална смяна. Припомняме, че миналата седмица заради липсата на вода за пореден път протестираха жители на село Джерман.