10 сгради от кожарския цех на турчина Файсал Капич в Кюстендил на тезгяха за смешната цена от 180 000 лв.

 

10-01-08-vesela-sokolova
Весела Соколова

10 промишлени сгради на турския бизнесмен Файсал Капич, собственик на кожарско предприятие в Кюстендил, се продават за ниската цена от 180 000 лева. Те се намират на ул. „Бузлуджа“ в областния град и са буквално на входа на ромския квартал „Изток“.

Файсал Капич купил имота с десетте сгради, след като ТПК „Родина“ спуснала кепенци в зората на демокрацията. Сградите са с различна застроена площ – варират от 19 квадратни метра и стигат до 802 кв.м. Иначе общата площ е с територия от 13 837 кв.м. Справката в Агенцията по вписванията показва, че някои от производствените сгради, са строени преди повече от 45 години. Последното хале е най-ново и е вдигнато през 1986 г.

Бизнесменът Фейсал Капич чрез фирмата си „Сетан” ООД стартира бизнеса си в Кюстендил в края на 2000 година, след като регистрира дружеството с бизнес партньорка – Весела Соколова от Кюстендил. Разкрива бизнес – продажба на кожени облекла на пъпа на пазара, който процъфтя година-две. По-късно го затваря заради високите цени на предлаганите артикули, останали недостъпни за средностатистическия кюстендилец.

Имотът е ипотекиран още през 2007 година в ДСК, малко преди настъпването на икономическата криза в световен и национален мащаб. „Турското правителство субсидира износа с 30% и затова е по-изгодно да се прави бизнес там“, коментира Фейсал Капич.

„Много са компаниите от леката промишленост, които са фалирали. Десетки пък са застрашени от несъстоятелност до две-три години. Някои от по-големите шивашки компании вече изнасят производството си в Румъния, Турция и Македония заради по-големите преференции за бизнеса и стимулите за износа“, коментира още Фейсал Капич, член на Асоциацията на дружествата от леката индустрия.

До 2015 година като съдружник на Фейсал Капич фигурира името на кюстендилката Весела Соколова. По-късно името й е заличено от списъка на съдружниците. Подписът й фигурира обаче като ръководител под изготвяните годишните финансови отчети, представяни пред приходната агенция.