Парламентът гласува 1 млрд. за безплатно саниране, 80 блока от Дупница в борба с над 6 000 сдружения

saniran-427x264

Парламентът гласува увеличаване на парите за саниране от 1 млрд.лв. на 2 млрд. лв. След двучасови дебати и взаимни упреци в търсене на предизборен ефект, “за” увеличаване на сумата гласуваха 109 народни представители, 11 гласуваха “против”, а 32 се въздържаха, информира Капитал.
Към днешна дата има почти 6 000 сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради, които имат желание да се включат в програмата, каза в пленарната зала министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Програмата за саниране не е предвидена за две години, тя е заложена като дългосрочна програма, за минимум 10 години, а 1 млрд. лева е само стартовата сума, каза още Павлова. Само от Дупница подадените заявления са на 80 сдружения, като над 30 вече очакваха това решение, за да очакват финансиране за безплатните дейности.
Според нея програмата е стартирала с големите панелни жилища, където живеят най-много хора, но следваща стъпка е постепенно разширяване на обхвата на жилищата, като в дългосрочна перпектива в него да влязат и еднофамилните сгради. След първите години на нейната реализация е заложено да има и собствен принос на участниците, като 100 % държавно финансиране да остане само за социалнослаби и пенсионери, останалите собственици да съфинансират – колкото могат, заяви Павлова. Това не внесе много яснота в бъдещите правила на програмата.

Подробности в печатното издание.